Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Είτε με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία με την τρόικα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει», σημείωνε στο newpost, ανώτατη κυβερνητική πηγή, λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.

«Στόχος πάντως είναι, όλα τα ζητήματα να προχωρήσουν με συμφωνία», διευκρίνιζε η ίδια πηγή, αποτυπώνοντας τη στρατηγική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή τη φάση των συζητήσεων.

Με τους ξένους ηγέτες και τους Ευρωπαίους επιτρόπους και αξιωματούχους να πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες τις επισκέψεις τους στην Αθήνα, ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από τη χώρα μας, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα και να μπει χωρίς εμπόδια στο α΄ εξάμηνο του 2014.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn, ενώ αμέσως μετά θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, όπου θα συζητηθεί, το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών και Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, που προβλέπει τη μετατροπή του Οργανισμού σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με τις επιλογές συρρίκνωσης της δομής των δύο εργοστασίων και το σχέδιο μείωσης του προσωπικού, ενδεχομένως και με εθελούσιες εξόδους, εκατοντάδων εργαζομένων τους, καθώς στις χθεσινές συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ.

Κάποια ψήγματα συμφωνίας υπήρξαν για το θέμα των πλειστηριασμών, για το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή. Όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Χατζηδάκης και Στουρνάρας με την τρόικα, «υπάρχει μετακίνηση της Τρόικας από τις θέσεις της αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε αν θα υπάρξει συμφωνία».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η διαπραγμάτευση προχωρά σε αυτή τη φάση με τις εξής παραδοχές:

* Από 01/01/2014 θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όπου θα ισχύσει καθεστώς προστασίας για τους δανειολήπτες, το οποίο θα είναι πιο αυστηρό και πολύπλοκο από το νόμο Κατσέλη. Δεν αμφισβητούνται από την τρόικα οι βασικές αρχές των νόμων προστασίας (νόμοι Κατσέλη και 4110/2013), όμως υπάρχει η απαίτηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης να βρει τρόπους επιτάχυνσης της επίλυσης των υποθέσεων όσων καταφεύγουν στα Ειρηνοδικεία.

* Από 01/01/2015 θα ισχύει πλέον ένα μόνιμο σύστημα αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που θα ακολουθεί το «μοντέλο» της Ιρλανδίας. Αυτό θα πρέπει να προετοιμαστεί εντός του 2014 και επί της ουσίας θα πρόκειται για ένα νέο μόνιμο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Από την άλλη, η βασική διαφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών, εντοπίζεται στη χρονική διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, με την τρόικα να επιμένει ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 6 μήνες, ενώ διάσταση απόψεων υπάρχει και για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θα ισχύουν για τους επόμενους 6 ή 12 μήνες.

Το ραντεβού πάντως της τρόικας με το υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα των πλειστηριασμών θα επαναληφθεί εντός της εβδομάδας, την ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει και τον κοινοβουλευτικό σκόπελο για τον φόρο στα ακίνητα, καθώς προγραμματίζεται το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή, μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Άλλωστε για το ζήτημα αυτό και ειδικότερα για το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται, από τη μείωση του φόρου στα ακίνητα, έγινε μεγάλη συζήτηση στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Σύμφωνα με την τρόικα, προκύπτει διαφορά 400 εκ. ευρώ από τον αρχικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι τα 200 εκ. έχουν ήδη βρεθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τα άλλα 200 εκ. μπορούν να εξευρεθούν χωρίς να γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η επιμονή της τρόικας να ανεβάζει το ύψος του κενού που προκύπτει, γεγονός που ερμηνεύεται ως έμμεση πίεση για να μην σταματήσει η είσπραξη του φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η αποφασιστικότητα, ωστόσο του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, είναι δεδομένη όπως φάνηκε από τις απανωτές χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα, πριν και μετά τις συναντήσεις με την τρόικα.

Στο τραπέζι του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν αποκλείεται να βρεθεί σήμερα και η αποτίμηση της πορείας του προγράμματος κινητικότητας, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προχωρήσει ήδη στη σύσταση δεκαμελούς Ομάδας Εργασίας με σκοπό το συντονισμό του έργου αξιολόγησης των εποπτευόμενων φορέων των καθ' ύλη αρμόδιων υπουργείων και της εκπόνησης προτάσεων-σχεδίων στελέχωσής τους.