Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Στην παραδοχή του ΔΝΤ ότι έγινε λάθος στον πολλαπλασιαστή που εφαρμόστηκε για την Ελλάδα με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί το πλέον σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα για την ελληνική κοινωνία θα αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή του συνάντηση με τον επίτροπο Όλι Ρεν επισημαίνοντας του ότι μέρος της τρόικας αναγνωρίζει τα λάθη που έχει κάνει  μέσα στα μνημόνια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ακόμα να αναφερθεί στις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Ελληνική κοινωνία ζητώντας αλλαγή πολιτικής

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ο Αλέξης  Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προθέσεις των δανειστών, ενώ αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του κόμματός του ότι το μνημόνιο έχει δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  αναμένεται να αναφερθεί στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον πιο σαφή και συγκεκριμένο τρόπο τονίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει αποτύχει. 

«Η συνέχιση της ίδιας λογικής και της ίδιας πολιτικής το μόνο που θα επιφέρει είναι να γιγαντώσει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, να γιγαντώσει τον λαϊκισμό και να αυξήσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, των νεοναζί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης» θα πει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ευρώπη θα τονίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να προχωρήσει με αλληλεγγύη και δημοκρατία. Κι αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός μη νομιμοποιημένου θεσμού, όπως αυτός της τρόικας, ο οποίος δεν ελέγχεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ε.Ε.».

Χθες πάντως κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους Ευρωβουλευτές που μετέχουν στην ειδική επιτροπή που διερευνά τον ρόλο της τρόικας στις χώρες των μνημονίων τα στελέχη της ευρωβουλής ρώτησαν πολλές φορές τι λένε οι πολίτες στην Ελλάδα για την τρόικα και αν θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματική.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε ακόμα για την πρόοδο που παρουσιάζουν οι ακροάσεις της επιτροπής, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διεξάγει έρευνα για την απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι οδήγησαν, μέσω των καταστροφικών μνημονίων, σε ανθρωπιστική κρίση την Ελλάδα.