Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου - Τιτίκα Ανουσάκη

Το λιγότερο 50 ευρώ σε μία ώρα πρέπει να ξοδέψει μια τετραμελής οικογένεια για μία επίσκεψη στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, όπου έχει στηθεί το Χριστουγεννιάτικο χωριό της πρωτεύουσας.

Οι τιμές είναι ιδιαίτερα «αλμυρές» και όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ, τα χρήματα δεν θα γυρίσουν πίσω στους Αθηναίους αφού τη μερίδα του λέοντος πηγαίνει στον ιδιώτη που έχει μισθώσει το χώρο.

Μόνο η είσοδος στο Christmas Factory που έχει στήσει και διαχειρίζεται στο χώρο της Τεχνόπολης η εταιρεία starkid, χρεώνεται 4 ευρώ ανά άτομο. Από εκεί και πέρα ελάχιστες είναι οι δωρεάν παροχές: τα παιδάκια μπορούν να δώσουν το γράμμα που έχουν γράψει στον Άγιο Βασίλη, να επισκεφτούν για λίγα λεπτά το εργαστήριο σοκολάτας ή να κάνουν ζωγραφική προσώπου.

Τα παιχνίδια, όμως, που ελκύουν το πραγματικό – και επίμονο- ενδιαφέρον των παιδιών κοστίζουν ακριβά: 2,5 ευρώ πρέπει να πληρώσει το παιδάκι στο καρουζέλ και άλλα τόσα ο γονέας που θα το συνοδεύσει.

Η μισάωρη βόλτα στο παγοδρόμιο χρεώνεται 5 ευρώ, η ωριαία 7 ευρώ ενώ το απεριόριστο εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ. Από 2, 5 ευρώ κοστίζουν το τρενάκι και ο ιμάντας διασκέδασης, 3 ευρώ η ρόδα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τεχνόπολης, Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, η απόφαση να χρεώνονται οι παροχές αυτές ελήφθη καθώς η περσινή προσπάθεια να παρέχονται δωρεάν τα παιχνίδια αποδείχτηκε ασύμφορη οικονομικά.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς να έχει παραχωρήσει το χώρο στον ιδιώτη η διοίκηση έναντι σοβαρού αντιτίμου, μαθαίνουμε από τον κ. Μπιτζάνη ότι η starkid πληρώνει μόλις 20.000 ευρώ ως ενοίκιο για 30 μέρες και 7% από το σύνολο των εισπράξεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το περασμένο πρώτο Σαββατοκύριακο, επισκέφτηκαν το χωριό 15.000 άτομα. Κάτι που σημαίνει ότι το νοίκι... «βγήκε» μέσα σε λίγες ώρες.