Νέο κάλεσμα σε διάλογο προς τους απεργούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας τους ωστόσο πως «την επόμενη εβδομάδα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

«Αν δεν σταματήσουν την απεργία τους οι ιατροί και δεν έρθουν στο διάλογο θα αποφασίσουμε μόνοι μας. Καλό είναι οι ιατροί να λύσουν την απεργία και να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας ενόψει της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης, όπου θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας επαναβεβαίωσε πως όσοι έχουν ιδιωτικά ιατρεία θα πρέπει να τα κλείσουν. Σημείωσε ωστόσο πως «θα τους δώσουμε ένα περιθώριο» για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Επανέλαβε επίσης πως το μισθολογικό κλιμάκιο των ιατρών που θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ θα οριστεί από την προϋπηρεσία τους, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να τους δοθούν βαθμοί διευθυντών.

Όσον αφορά τη στελέχωση των πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας ο κ. Γεωργιάδης αποσαφήνισε πως, πέραν των παθολόγων, θα διαθέτουν και καρδιολόγους και παιδίατρους. Άλλες ειδικότητες που θα διατίθενται θα κριθούν από τις αποχωρήσεις που θα δηλωθούν.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι από τη μεταρρύθμιση στο ευρύτερο χώρο της Υγείας θα προκύψουν 8.500 άτομα από τον ΕΟΠΥΥ και ακόμα 1.200 από τα νοσοκομεία της επαρχίας που θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας.

Επεσήμανε όμως πως το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού από τον ΕΟΠΥΥ θα απορροφηθεί από το ΕΣΥ, με εξαίρεση όσους βρεθούν με πλαστά πιστοποιητικά.