Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς

Κοντά στη συμφωνία με την τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση τέθηκε το θέμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο και οι πλειστηριασμοί.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην πολιτική παρέμβαση για να σταματήσει η αβεβαιότητα στους πολίτες και τη χώρα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση σύντομα, ενώ έκανε λόγο για εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «οι ιδιώτες διεθνώς κάνουν στροφή προς την Ελλάδα ενώ και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την ελληνική προσπάθεια».

Σημείωσε επίσης ότι άλλο η αξιόλογηση σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής και άλλο η λύση σε βάθος ενός ζητήματος όπως πλειστηριασμοί και διευκρίνισε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως τις 31 Δεκεμβρίου τότε θα παραταθεί η προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για καλό και εποικοδομητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι «ελπίζουμε σε συμφωνία με την τρόικα». Να σημειωθεί πάντως ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα θα αποχωρήσει από την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, ανώτατη πηγή του Υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα «αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία». Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η πρόοδος έγγειται στην προσέγγιση στα εξής ζητήματα: 

  • Από 01/01/2014 θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όπου θα ισχύσει καθεστώς προστασίας για τους δανειολήπτες, το οποίο θα είναι πιο αυστηρό και πολύπλοκο από το νόμο Κατσέλη. Δεν αμφισβητούνται από την τρόικα οι βασικές αρχές των νόμων προστασίας (νόμοι Κατσέλη και 4110/2013), όμως υπάρχει η απαίτηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης να βρει τρόπους επιτάχυνσης της επίλυσης των υποθέσεων όσων καταφεύγουν στα Ειρηνοδικεία.
  • Από 01/01/2015 θα ισχύει πλέον ένα μόνιμο σύστημα αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που θα ακολουθεί το «μοντέλο» της Ιρλανδίας. Αυτό θα πρέπει να προετοιμαστεί εντός του 2014 και επί της ουσίας θα πρόκειται για ένα νέο μόνιμο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τέλος, σχετικά με το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο Δημόσιο, που θα αφορά 12.500 υπαλλήλους, το κύριο βάρος θα σηκώσουν ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 8.500 άτομα (ιατροί, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό) από τον ΕΟΠΥΥ και ακόμα 1.200 από τα νοσοκομεία της επαρχίας θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας και άπαντες θα απορροφηθούν στο ΕΣΥ, με εξαίρεση όσους βρεθούν με πλαστά πιστοποιητικά, ανήκουν σε ειδικότητες που δεν θα προσφέρονται από το νέο ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας ή επιλέξουν αντί του ΕΣΥ το ιδιωτικό τους ιατρείο, έχοντας τη δυνατότητα να «πωλούν» υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ.