current views are: 1

12 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση15:29

Χριστούγεννα στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα… μόνο για λίγους

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις των ξενοδόχων ανά την Ελλάδα για τα φετινά Χριστούγεννα, που αναμένεται να βρουν άδεια τα δωμάτιά τους, έρχονται σε απόλυτη αντιδιαστολή με τα μηνύματα από την Αράχωβα. Η «Μύκονος του χειμώνα», παρά την κρίση, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των εκδρομέων των γιορτών, με την πληρότητα να ξεπερνά ήδη το 70%.

Δημοσίευση 15:29’
αρθρο-newpost

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις των ξενοδόχων ανά την Ελλάδα για τα φετινά Χριστούγεννα, που αναμένεται να βρουν άδεια τα δωμάτιά τους, έρχονται σε απόλυτη αντιδιαστολή με τα μηνύματα από την Αράχωβα. Η «Μύκονος του χειμώνα», παρά την κρίση, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των εκδρομέων των γιορτών, με την πληρότητα να ξεπερνά ήδη το 70%.

Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις των ξενοδόχων ανά την Ελλάδα για τα φετινά Χριστούγεννα, που αναμένεται να βρουν άδεια τα δωμάτιά τους, έρχονται σε απόλυτη αντιδιαστολή με τα μηνύματα από την Αράχωβα.

Η «Μύκονος του χειμώνα», παρά την κρίση, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των εκδρομέων των γιορτών, με την πληρότητα να ξεπερνά ήδη το 70%.

Μάλιστα, εξαιρετικά ικανοποιημένος από την έως τώρα εικόνα, δηλώνει στο newpost ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Γιάννης Γεωργακός, εκτιμώντας ότι «όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα και αργότερα στην Πρωτοχρονιά, τα δωμάτια θα γεμίσουν πλήρως».

Η μέση τιμή για το δίκλινο της κοσμοπολίτικης Αράχωβας, που δεν πέφτει κάτω από τα 90 ευρώ ανά διανυκτέρευση, προκαλεί την εύλογη ερώτηση: Μπορεί ο εργαζόμενος των 400 και 500 ευρώ, να δώσει το ¼ του μισθού του για ένα βράδυ, ακόμη κι αν αυτό είναι το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν;

«Για αυτές τις κατηγορίες επισκεπτών η περιοχή είναι ακριβή. Όμως από τα 5 εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής, περίπου 500.000 μπορούν ακόμη να έρχονται στην Αράχωβα για Χριστούγεννα. Με αυτούς δουλεύουμε, γιατί οι επισκέπτες μας είναι αποκλειστικά Έλληνες», εξηγεί ο κ. Γεωργακός, για την περιοχή που τείνει να γίνει το «γκέτο» του εγχώριου υψηλού βαλαντίου.

Δεύτερο και «καταϊδρωμένο» το Πήλιο

Βορειότερα, το ανατολικό Πήλιο, ο παραδοσιακός προορισμός των Χριστουγέννων, αγκομαχά να συμπληρώσει κρατήσεις, έστω και για τις μισές από τις διαθέσιμες κλίνες.

«Προς το παρόν είμαστε περίπου στο 50% της πληρότητας, που σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες δεν θα βγάλουν ούτε τα λειτουργικά. Όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν βλέπουμε να υπάρχει ροή. Η κίνηση έχει νεκρώσει», υποστηρίζει στο newpost o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, που θυμάται ότι «άλλες χρονιές δεν προλαβαίναμε να απαντήσουμε στα τηλέφωνα».

Ο ίδιος αποδίδει το φαινόμενο –εκτός από τα «σφιχτά» οικονομικά των Ελλήνων- στην τρόικα, καθώς «οι συζητήσεις για το αν θα έρθουν ή δεν θα έρθουν, θα μας δείρουν δεν θα μας δείρουν, προκαλούν κλίμα αβεβαιότητας».

Οι ξενοδόχοι του Πηλίου, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους εκδρομείς της τελευταίας στιγμής, ευελπιστώντας ότι οι προσφορές, που αρχίζουν από τα 60 ευρώ το δίκλινο, θα τονώσουν το ενδιαφέρον. «Ειδικά τα μικρά ξενοδοχεία, κάνουν ηρωική προσπάθεια να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές», σχολιάζει ο κ. Ζαφείρης, εξηγώντας ότι από τα 120-140 ευρώ για το δίκλινο το 2008, σήμερα έχουμε φτάσει στα 60-120 ευρώ.

Βούλγαροι σώζουν το Λιτόχωρο

Πιο αναπτερωμένο είναι το ηθικό των ξενοδόχων στην Πιερία, καθώς όπως επισημαίνουν οι ίδιοι είναι και πιο λογικές οι τιμές τους.

«Η διανυκτέρευση αρχίζει από 30 ευρώ τη βραδιά, τιμή που δύσκολα θα βρει κανείς στους κοσμικούς προορισμούς του χειμώνα», σχολιάζει στο newpost η πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Αφροδίτη Λέινα.

Μέχρι σήμερα, η πληρότητα για την περίοδο των Χριστουγέννων αγγίζει το 50%, ενώ το 60% των ταξιδιωτών είναι Έλληνες.

«Πιθανότατα θα βελτιωθεί κάπως η κίνηση των Χριστουγέννων, αλλά το παιχνίδι θα σωθεί την Πρωτοχρονιά, που αναμένεται το κύμα των Βούλγαρων», λέει η κα Λέινα.

Είναι ενδεικτικό πάντως, ότι τους αμιγώς ελληνικής καταγωγής επισκέπτες του 2008-2009, τις περσινές γιορτές, ο νομός Πιερίας δεν είδε Έλληνα ούτε για δείγμα.


σχετικα αρθρα