current views are: 1

12 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:41

Οι Έλληνες πιλότοι, έγιναν πρωταγωνιστές του Top Gun στο Ισραήλ!

Η ελληνική σημαία κυματίζει πλέον πολύ ψηλά στους αιθέρες του Ισραήλ μετά από την ισχύ που απέδειξαν σε ρεαλιστικές καταστάσεις ότι διαθέτουν οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Δημοσίευση 11:41’
αρθρο-newpost

Η ελληνική σημαία κυματίζει πλέον πολύ ψηλά στους αιθέρες του Ισραήλ μετά από την ισχύ που απέδειξαν σε ρεαλιστικές καταστάσεις ότι διαθέτουν οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Η ελληνική σημαία κυματίζει πλέον πολύ ψηλά στους αιθέρες του Ισραήλ μετά από την ισχύ που απέδειξαν σε ρεαλιστικές καταστάσεις ότι διαθέτουν οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Σε χειρισμούς που έπρεπε να γίνουν σε κλάσματα δευτερολέπτων, με τα «G» να συνθλίβουν το ανθρώπινο σώμα, οι Έλληνες πιλότοι κέρδισαν τις εντυπώσεις και τον θαυμασμό από τους ξένους συναδέλφους τους καθώς απέδειξαν ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας κάθε σύνθετη αεροπορική αποστολή, να επιβιώσουν και να κερδίσουν τη μάχη.

Αντίπαλοί τους σε αυτές τις αναμετρήσεις ήταν Ισραηλινοί, Αμερικανοί, Ιταλοί και Πολωνοί , που συμμετείχαν και αυτοί στην πρωτόγνωρη για το βαθμό δυσκολίας άσκηση που «Blue Flag» διοργάνωσε το Τελ- Αβίβ και πήραν μέρος ισχυρά οπλικά συστήματα.

Οι ισχυρισμοί ότι διαθέτουμε πολύ καλούς πιλότους είναι πλέον απόδειξη και ολόκληρο το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας νιώθει ότι στέκεται ψηλά. Είναι υπερήφανο χωρίς να νιώθουν άσχημα οι αξιωματικοί του όταν συμμετέχουν σε διεθνές συναντήσεις εκπροσωπώντας την Ελλάδα και απέναντί τους βρίσκονται αξιωματικοί από πλουσιότερες χώρες ή από κράτη που δεν διασύρονται σχεδόν καθημερινά από κάθε είδους τρόικα.

Παρά την μεγάλη κρίση που βιώνει ο τόπος και δεν σταματάει έξω από το Πεντάγωνο, αποδείχτηκε ότι ούτε το ηθικό τον πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας έχει καμφθεί ούτε έχει περιοριστεί η σκληρή εκπαίδευση τους. Ίσως αυτή η επίδειξη των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας να ήταν η καλύτερη απάντηση στον Ερντογάν και στους αστείους παρατρεχάμενους του ότι δεν έχουμε καύσιμα ούτε για να τους αναχαιτίζουμε στο Αιγαίο.

Η πρώτη φάση της άσκησης περιελάμβανε αντιδράσεις αποφυγής επίγειας αεράμυνας. Οι Ισραηλινοί είχαν στήσει ότι πιο σύγχρονο διαθέτουν από ραντάρ εντοπισμού μαχητικών που εισβάλουν στο F.I.R του Τελ- Αβίβ και είχαν σε διασπορά αντιαεροπορικά συστήματα απόκρουσης.

Η ελληνική αποστολή υπήρξε παράδειγμα και παρουσιάστηκαν σε όλο το ακροατήριο οι αντιδράσεις των σχηματισμών της. Με απλά λόγια έγινε αντικείμενο μελέτης η τακτική που εφάρμοσαν οι πιλότοι της 340 μοίρας με τα τέσσερα F-16 Block 52 Plus που συμμετείχαν.

Και τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά βγήκαν αλώβητα από το στόχαστρο των επίγειων πυραυλικών συστημάτων.

Στη συνέχεια 340 Μοίρα εκτέλεσε συνδυασμένες αποστολές (COMAO) σε ρόλο κρούσης (STRIKE).

Στόχοι των αποστολών ήταν μεταξύ άλλων η προσβολή συστημάτων επίγειας αεράμυνας και η εξουδετέρωσή της , η καταστροφή εχθρικών υποδομών καθώς και χερσαίων εχθρικών δυνάμεων.

Η 340 Μοίρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής, εκτέλεσε 80 εξόδους για αεροπορικές επιχειρήσεις . Δεν ίδρωσαν , όμως , μόνο οι πιλότοι της Πολεμικής μας αλλά και οι τεχνικοί που είχαν σταλθεί εκεί και κρατούσαν 24ώρες το εικοσιτετράωρο ετοιμοπόλεμα τα ελληνικά μαχητικά που συμμετείχαν στην άσκηση αυτή.

Ο ρυθμός σχεδίασης και εκτέλεσης των αποστολών ήταν πολύ υψηλός (με 2 σχεδιάσεις την ημέρα και πτήσεις οι οποίες απαιτούσαν 12 ώρες απασχόλησης τουλάχιστον), εξομοιώνοντας τον με αυτόν περιόδου πραγματικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν και νύχτα.

Εντύπωση προκάλεσε τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Αμερικανούς ότι η συνολική εικόνα της Ελληνική Μοίρας κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι σχηματισμοί της αποτέλεσαν θετικό παράδειγμα προς όλους τους συμμετέχοντες μετά από υπόδειξη των Ισραηλινών που ως Λευκό Επιτελείο είχαν επιφορτιστεί και με το ρόλο της απενημέρωσης.

Ποιοι ήταν οι αντίπαλοι

Οι δεκατρείς Έλληνες πιλότοι έπρεπε να επιβιώσουν και να υπερισχύσουν απέναντι σε F-15, F-16, Tornado και ΑΜΧ.

Σκληροί αντίπαλοι τους αποτέλεσαν οι επίλεκτοι πιλότοι των ΗΠΑ που βρέθηκαν εκεί του Ισραήλ

Στόχος της άσκησης όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του Τελ-Αβίβ ήταν η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ συμμαχικών Αεροπορικών δυνάμεων, η ανταλλαγή απόψεων γύρω από την ανάπτυξη νέων τακτικών στον εναέριο αγώνα, αλλά κυριότερα να προσφέρουν στα ξένα πληρώματα που θα έρθουν τη δυνατότητα να ασκηθούν σε ένα άγνωστο και νέο περιβάλλον για αυτά.

Σύμφωνα με τα Ισραηλινά Μ.Μ.Ε. πάνω από 100 πολεμικά αεροσκάφη από ξένα κράτη πήραν μέρος στην άσκηση «Γαλάζια Σημαία» (Blue Flag) πάνω από την έρημο Νεγκέβ.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η Μοίρα «Ιπτάμενος Δράκος» της IAF. Γνωστής ως «Κόκκινη Μοίρα», που φιλοξενείται στην Όβντα και είναι η αντίστοιχη της σχολής Top Gun από τις ΗΠΑ που μιμείται τεχνικές και τακτικές των εχθρικών αεροπορικών δυνάμεων, ιδιαίτερα εκείνων των αραβικών εθνών.

Σύμφωνα πάντα με το Τελ- Αβίβ η άσκηση «Γαλάζια Σημαία» σχεδιάστηκε για να προσομοιώσει μια σειρά από ρεαλιστικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του ασύμμετρου πολέμου κατά στόχων χαμηλής υπογραφής, καταπολέμηση πλήρως «συμμετρικού» αντιπάλου με παρόμοιες δυνατότητες, και ασκήσεις κατά ενός αριθμού στόχων αέρος και εδάφους – εναέριες απειλές και ισχυρή αεράμυνα.

Το κλιμάκιο της αποστολής επισκέφτηκαν ο Αρχηγός της Ισραηλινής Αεροπορίας καθώς και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ

Δόθηκε τεράστια βαρύτητα, από την πλευρά της Ισραηλινής Αεροπορίας, στη σχεδίαση αλλά και εκτέλεση της Άσκησης. Το παραπάνω γεγονός προκύπτει αφενός μεν από τον αριθμό του εμπλεκομένου προσωπικού που συμμετείχε, αφετέρου δε από το σύνολο των επισκεπτών – παρατηρητών, υψηλής αξίας.


σχετικα αρθρα