Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παρακολουθήσει, αύριο στο Πεδίο Βολής Κρήτης, την άσκηση «Λευκός Αετός 2013», κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί βολή του αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

Στην άσκηση αυτή έχει προσκληθεί μεταξύ άλλων να την παρακολουθήσει και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Τον κ. Αβραμόπουλο θα συνοδεύουν η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Νατοϊκή χώρα που διαθέτει το συγκεκριμένο προηγμένο πυραυλικό σύστημα το οποίο προέρχεται από τη Ρωσία. Η βολή αυτή γίνεται αφού έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την ένταξη του εν λόγω συστήματος στην αεράμυνα της χώρα μας και αφού έχουν προηγηθεί πολλές απειλές από την Άγκυρα σε μια προσπάθεια να μην αποκτηθεί από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Έχει προσδιοριστεί ώρα εκτόξευσης του πυραύλου S-300 εναντίον ιπτάμενου στόχου γύρω στις 11.00 π.μ.

Παρών στη βολή θα και οι Ακόλουθοι Άμυνας των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η εκτόξευση του πυραύλου S-300 για τους Ακολούθους Άμυνας της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Ισραήλ αλλά και άλλων χωρών.

Να σημειωθεί ότι σε πλήρη ετοιμότητα θα είναι και δύο συστοιχίες πυραύλων μέσου βεληνεκές TOR-M1 οι οποίοι προγραμματίζεται να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν καταρριφθεί ο στόχος από τη βολή του πυραύλου S-300.

Εξάλλου το πυραυλικό σύστημα των S-300 που είναι εγκατεστημένο στην Κρήτη, συνεργάζονται και προστατεύονται από τους TOR-M1. Και αυτό γιατί το σύστημα των S-300 είναι πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκές ενώ οι TOR-M1 είναι μικρού-μεσαίου βεληνεκές και τα ραντάρ τους ( S-300 και TOR-M1) είναι σε διασύνδεση για αεράμυνα περιοχής.

Η Μόσχα θέλει πάση θυσία να λειτουργήσει σύμφωνα με τα όσα υπόσχονται οι κατασκευαστές του προηγμένου αυτού οπλικού συστήματος.

Σε αντίθετη περίπτωση θα «γκρεμιστεί» η εικόνα που καλλιεργείται για τα πυραυλικά συστήματα της Ρωσίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Το Κρεμλίνο διαφημίζει ότι διαθέτει ισχυρά και αξιόπιστα πυραυλικά συστήματα.

Οι ΗΠΑ δεν θα στεναχωρούνταν εάν δεν ανταποκρίνονταν όπως θα έπρεπε οι S-300 και θα αποκόμιζαν πολλά από μια τέτοια εξέλιξη.

Και αυτό γιατί θα αποκτούσαν πλεονέκτημα στο να επιδιώξουν να γίνουν κυρίαρχοι στο συγκεκριμένο αμυντικό τομέα.

 Από πότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες για βολή S-300

Η βολή αυτή είχε τεθεί ως στόχος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο από το Δεκέμβριο του 2011.

Τον Ιούνιο του 2012 καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που απαιτούνται για να γίνει η συγκεκριμένη βολή.

Τον Μάιο του 2013 ομάδα Ρώσων τεχνικών, επιθεώρησαν τα συγκροτήματα βολής του Οπλικού Συστήματος S-300, επικαιροποίησαν την καλή λειτουργία και την ετοιμότητα του για εκτέλεση βολής.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο ομάδα Ρώσων τεχνικών επιθεώρησαν τα βλήματα του συστήματος και την ετοιμότητα 4 βλημάτων για την εκτέλεση της βολής.

Παράλληλα δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με το νόμο 3978/11, ενεργοποίησης υποπρογράμματος προμήθειας κατάλληλου στόχου για τη βολή οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί.

Ταυτόχρονα με τις διαδικασίες εκτέλεσης βολής, με εντολή του Αρχηγό ΓΕΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύναψης σύμβασης «Εν Συνεχεία Υποστήριξης» (FOS) για το Οπλικό Σύστημα S-300.