Ημερομηνία λήξης στην κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ βάζει ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, προσδιορίζοντας ως χρόνο λήξης, τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών. Άλλωστε, όπως αναφέρει, από την επόμενη άνοιξη η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε μνημόνιο.

Ο κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει, πάντως, ότι η περίοδος εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη και γι αυτό απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας «μεγάλου συνασπισμού», θεωρώντας «ανέφικτο» κάτι τέτοιο, λόγων των μεγάλων διαφορών μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες, μάλιστα, «μεγαλώνουν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο των επόμενων εκλογών, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει, αρχικά, ότι «οι ευρωεκλογές ποτέ δεν έριξαν κυβέρνηση», παραπέμπει στη συμφωνία των δύο κομμάτων για εξάντληση της τετραετίας, αλλά δεν είναι απόλυτα βέβαιος γι αυτό. «Μου ζητάτε να γίνω μάντης» απαντάει σε σχετική ερώτηση και προσθέτει ότι η χώρα βρίσκεται ενόψει «κρίσιμων αποφάσεων». Μεταξύ αυτών αναφέρει την οριστικοποίηση, ύστερα από συμφωνία με την τρόικα, του προϋπολογισμού, τον οποίο χαρακτηρίζει «δύσκολο στην εκτέλεσή του» και την απόφαση που πρέπει να ληφθεί σχετικά με το αν μετά τη λήξη του μνημονίου θα πρέπει η χώρα να βγει στις αγορές ή θα πρέπει να πάει σε νέα χρηματοδότηση, οπότε θα πρέπει να εξεταστούν οι όροι της. Ο ίδιος εύχεται να υπάρξει νέο «κούρεμα», ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει προτιμά μια επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων με μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων.

Ο κ. Σκανδαλίδης εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μια κυβέρνηση ενός κόμματος, όπως είχε συμβεί με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν στηρίχθηκε, στην προσπάθειά του από τα άλλα κόμματα. Αναφέρει, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που βάζει «κόκκινες γραμμές».

Πάντως, σε ότι αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, τονίζει ότι δεν υπήρχαν άλλες πηγές χρηματοδότησης. Και προσθέτει ότι κανένας από τους υπουργούς των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου, να ισχυρίζεται ότι δεν έχει ή έχει λιγότερες ευθύνες ή ότι δεν γνώριζε, καθώς συμμετείχε στη λήψη των αποφάσεων.

Αναφερόμενος στην κινητικότητα για την κεντροαριστερά τονίζει ότι αφορά τον χώρο μεταξύ της συντηρητικής δεξιάς του κ. Σαμαρά και της κομμουνιστογενούς αριστεράς του κ. Τσίπρα. Τονίζει επίσης ότι σε περιόδους κρίσης η απουσία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, ιστορικά, έφερνε δεινά στον τόπο.

Από τις προσπάθειες για την κεντροαριστερά είναι πιθανό να προκύψει ένα σχήμα, υπό το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα κατεβεί στις ευρωεκλογές και στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Άλλωστε, όπως αναφέρει, η ΝΔ έχει τελείως διαφορετική άποψη από εκείνη του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι «πρόσφατα ήθελε να ξηλώσει και τον Καλλικράτη».