Κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε χτες και προχτες, η επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού. Από το Στόλο συμμετείχαν οκτώ φρεγάτες, δύο υποβρύχια, ελικόπτερα, η Δύναμη Υποβρυχίων Καταστροφών με τα σκάφη τους και πλοία γενικής υποστηρίξεως.

Αν και η δύναμη του ανέμου ήταν από 8 έως και 10 –τοπικά- μποφόρ η Διοίκηση Φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσε στο νοτιοδυτικό Αιγαίο (Μυρτώο Πέλαγος) την άσκηση «Αστραπή 6/13» δοκιμάζοντας πολλές τεχνικές.

Μεταξύ άλλων τα πληρώματα των φρεγατών κλήθηκαν να παρέχουν αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής, να εντοπίσουν υποβρύχια που τα απειλούσαν ενώ η Δύναμη Υποβρυχίων Καταστροφών πραγματοποίησε επιχειρήσεις αιφνιδιασμού και κατάληψης μεγάλης εχθρικής πλωτής μονάδας.

Το εντυπωσιακό είναι, όπως μαθαίνουμε από αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ότι πραγματοποιήθηκαν παρά τους ισχυρούς ανέμους και τη θαλασσοταραχή απονήωση ελικοπτέρου από φρεγάτα. Η διαδικασία αυτή που έγινε υπό τέτοιες συνθήκες, με την λήψη βέβαια όλων των κανονισμών ασφαλείας , απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία από τους πιλότους των ελικοπτέρων.

Γ. Κοκ.