Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τη χώρα και παραφράζοντας την κλασσική φράση του Μάρξ, το φάντασμα του κουρέματος των καταθέσεων πλανάται πάνω από την Ελλάδα. Οι τελευταίες αναφορές ακόμα και από Ευρωπαίους αξιωματούχους προκαλούν ανησυχία σε κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης που φοβούνται την δημιουργία αρνητικού κλίματος, σε μια ιδιαίτερα ρευστή περίοδο.

Πριν μερικούς μήνες το Ecofin αποφάσισε ότι οι προβληματικές τράπεζες θα κλείνουν και οι καταθέτες θα τιμωρούνται. Ο στόχος της Καγκελαρίας που είχε και την κεντρική ιδέα ήταν σαφής: Η τάση φυγής κεφαλαίων από τον Νότο μπορεί να αποκτήσει νέα δυναμική, να επιδεινώσει τα προβλήματα των τραπεζών και να οδηγήσει ταχύτερα στη δέσμευση όσων κεφαλαίων δεν θα έχουν προλάβει να διαφύγουν.

Βεβαίως τότε υπήρχε η διαβεβαίωση, ότι ποσά ως 100.000 ευρώ καλύπτονται από την εγγύηση του ταμείου ασφάλισης καταθέσεων, αλλά πουθενά όμως δεν αναφέρονταν ο χρόνος της αποζημίωσης.

Το ενδιαφέρον όμως είναι πως σε καμία χώρα το σχετικό Ταμείο δεν διαθέτει κεφάλαια για άμεση αποζημίωση όλων των καταθετών που διαθέτουν ως 100.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταθέτες, εάν υπάρξει πρόβλημα, θα λάβουν το σύνολο των κεφαλαίων τους σε  βάθος δεκαετίας, όπως έγινε και στην Αργεντινή.

Εσχάτως αναζωπυρώθηκε μια συζήτηση για το εάν είναι και σε ποιο βαθμό προστατευμένες οι καταθέσεις. Όπως προκύπτει κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ακόμα και τις καταθέσεις κάτω από τις 100.000, ενώ υπάρχει και το παράδειγμα της Κύπρου.

Για τους μυημένους αυτή η απόφαση δεν ελήφθη κατά λάθος. Η θεσμοθέτηση της δέσμευσης καταθέσεων μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας εξώθησης χωρών εκτός ευρωζώνης που θα είναι επικερδής και όχι επιβλαβής για τις χώρες που θα παραμείνουν εντός.

Η προ μηνών νομιμοποίηση από το Ecofin του «πειράματος της Κύπρου» και η ρητή απόφαση για επιβολή παρόμοιων αποφάσεων σε άλλα κράτη της ευρωζώνης απέδειξαν ότι αφενός ο Νότος είναι πολιτικά νεκρός και αφετέρου ότι η συνέχιση της μετατόπισης της ρευστότητας από τον Νότο στον Βορρά είναι επιθυμητή από τον Βορρά.

Το αποτέλεσμα θα είναι εθνικά τραπεζικά συστήματα να πλησιάσουν ταχύτερα στο χείλος της χρεοκοπίας και να τους επιβληθεί «διάσωση εκ των έσω» (bail in).

Τότε οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να αποφασίσουν είτε να παραμείνουν στο ευρώ υπό ασφυκτικές συνθήκες είτε να επιστρέψουν στο εθνικό νόμισμα με άγνωστο κόστος.

Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου παρακολουθούνται οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και ξορκίζουν να υπάρξει πρόβλημα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος έχει ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον λένε ότι η συζήτηση περί κουρέματος καταθέσεων μελλοντικά κινείται εκτός λογικής.