Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συζήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν στο Στρασβούργο για τα θέματα των πλειστηριασμών, του ελληνικού προγράμματος και για τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στην αρχή της συνάντησης διάρκειας 30 λεπτών, ο κ. Ρεν ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με τον αρχηγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον διακόπτει, λέγοντάς του ότι γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα είναι να μην συνεχίζεται αυτή η κουβέντα γατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Ρεν να του εξηγήσει πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει την αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαπιστώνουν πως χωρίς διαγραφή χρέους, το 2020 όχι μόνο δε θα ικανοποιηθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ αλλά αυτό θα βρίσκεται στο 160% του ΑΕΠ. Επίσης, χαρακτήρισε τις προϋποθέσεις του εφαρμοζόμενου προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2030 της τάξης του 4%, αφαιρούμενης της αποπληρωμής των τόκων, ως «μακροοικονομικό σουρεαλισμό».

Για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι αν ανοίξει θέμα τότε η φράση που ο κ. Ρεν είπε στην ελληνική Βουλή «καλό κουράγιο Έλληνες», θα έρθει η ώρα που ο ελληνικός λαός θα την ανταποδώσει και τότε πράγματι θα χρειαστεί κουράγιο για όλους στην Ε.Ε. Ο κ. Ρεν δεν σχολίασε, αλλά χαμογέλασε.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις ευρωεκλογές. Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι πιθανόν να είναι και αυτός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, και ο Αλέξης Τσίπρας του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» και του ανέφερε επίσης ότι θα χαρεί να αντιπαραθέσουν τα επιχειρήματά τους για την κρίση και την πορεία της Ε.Ε. στα  ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, καθώς και ο Νίκος Παππάς, μέλος της ΚΕ του κόμματος.