Ενημέρωση από την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και μεταφόρτωση επικίνδυνων φορτίων στα λιμάνια της χώρας και τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή αναφορές στον Τύπο, για σχετικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, σε πλοίο που βρισκόταν πλαγιοδετημένο στο λιμάνι του Πειραιά, για να φορτωθούν κοντέινερ χώματος, πιθανότατα από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, με προορισμό την Κίνα, σημειώθηκε διαρροή φορτίου (στο εσωτερικό του πλοίου). Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο πλοίαρχος ανέβαλε τον απόπλου μέχρι να ελεγχθεί η κατάσταση και να γίνουν ενέργειες καθαρισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πληροφορίες από τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πρόκειται για διαρροή φορτίων, τα οποία περιέχουν την ένδειξη «ρυπογόνο» (δηλαδή συγκαταλέγονται στη λίστα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού με τα φορτία ειδικού χειρισμού) και έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες, που αφορούν τόσο την ασφάλεια των εργαζομένων, λιμενεργατών και ναυτικών, όσο και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μάλιστα, στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «πρόσφατα, συνέβη ανάλογο περιστατικό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι κανένας αρμόδιος φορέας και καμία αρμόδια Αρχή, δεν θεώρησε υποχρέωσή της, να εκδώσει επίσημη ενημερωτική ανακοίνωση. Ο ΟΛΠ σιωπά, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σιωπά» σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα, να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία και πρώτα από όλα τους εργαζόμενους, που με οποιαδήποτε ιδιότητα εμπλέκονται σε εργασίες μεταφοράς και μεταφόρτωσης, για την επικινδυνότητα των φορτίων, την προέλευσή τους, τους όρους ασφαλείας κατά τη μεταφορά τους, τη σύνθεσή τους, καθώς και για τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν- και αν πράγματι τα λαμβάνουν- για να αποφεύγονται τέτοια "ατυχήματα"» καταλήγει η ανακοίνωση του τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.