Νέα κυβερνητική κόντρα ξέσπασε, με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ την Τρίτη που προέβλεπε σειρά ρυθμίσεων για άνεργους, συνταξιούχους λόγω αναπηρίας και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απέρριψε τις διατάξεις που προβλεπόταν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με την Χαριλάου Τρικούπη να κάνει εμφανή τη δυσφορία της.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη, «παρά τις προσπάθειες του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιου, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Π. Κουκουλόπουλου και του αρμόδιου εισηγητή της Κ. Ο.  Γ. Κουτσούκου, ο Υπουργός Εργασίας δεν δέχθηκε καμία από τις διατάξεις που περιλαμβάνει η τροπολογία».

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός, αφού όπως επισημαίνει, «πρόκειται για ρυθμίσεις που καλύπτουν ανάπηρους, υπερήλικες ανασφάλιστους, και άνεργους που δεν καλύπτονται από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνολικά  515.000 πολίτες».

Η Χαριλάου Τρικούπη, υπενθύμισε ότι το κόμμα «είχε ζητήσει  και το 2012 από την Κυβέρνηση να ληφθεί μέριμνα γι’ αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού. Κάτι που τελικά δεν έγινε αποδεκτό με την αιτιολογία της απόκλισης από τους στόχους του προγράμματος, η συνέχιση του οποίου ήταν απαραίτητη για την έξοδο της χώρας από την κρίση». 

Παράλληλα, τονίζει ότι «είναι στοιχείο της συμφωνίας με τους εταίρους μας η διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί καθ’ υπέρβαση του στόχου».

Τι προέβλεπε η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τρίτη προέβλεπε σειρά ρυθμίσεων για άνεργους, συνταξιούχους λόγω αναπηρίας και ανασφάλιστους υπερήλικες και αφορούσε μεταξύ άλλων στην χορήγηση του ΕΚΑΣ, χωρίς ηλικιακό όριο στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας και μετά την 1-1-2014

Παράλληλα προβλεπόταν η επαναχορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες, για όσους έχουν πενταετή  μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην χώρα (αντί της  20ετίας) και την εξαίρεση των προνοιακών επιδομάτων από το εισοδηματικό κριτήριο, καθώς και η  ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ανέργων και όσων επαγγελματιών έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθώς και των ανέργων νέων, με βελτίωση και διεύρυνση του ισχύοντος πλαισίου.

Παράλληλα, προβλεπόταν παράταση για ένα έτος της καταβολής των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών επιδομάτων, όπου με ευθύνη του ΚΕΠΑ υπάρχει καθυστέρηση στην επανεξέταση των ατόμων με αναπηρία.