Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων. 

Η κυβέρνηση επιδιώκει να απεμπλέξει τη σύμβαση που εκκρεμεί πριν φτάσει στη διαιτησία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν τα πλέον των 2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να επέλθει εξωδικαστικός συμβιβασμός με την εταιρεία Privinvest του Ι. Σάφα για τα τρία υποβρύχια τύπου 214.

Σε δεύτερη φάση αναζητάται λύση και με το θέμα των κοινοτικών επιδοτήσεων, προκειμένου τα ναυπηγεία να μπορούν να παίρνουν εκ νέου παραγγελίες από το εξωτερικό. 

 

Παράλληλα την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση των υποβρυχίων.

Στην πρόταση ζητείται να διερευνηθούν «τα γεγονότα που σχετίζονται με την επιζήμια παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις επιζήμιες για τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ συμβάσεις Β12/00 και Β21/02, με την επιζήμια για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. κατάρτιση και υλοποίηση της Εκτελεστικής Συμφωνίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο, τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, την Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), την ThyssenKrupp Marine Systems AG και την Abu Dhabi Mar LLC (ADM)».