Σε θετικό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα, όπου συζητήθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. «Ακούνε τις προτάσεις μας» είπε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο Γιάννης Βρούτσης.

Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε με δεδομένη τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2012, η συνολική μείωση της εργοδοτικής εισφοράς θα φθάσει συνολικά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν έχει πάντως διευκρινιστεί το πώς θα καλυφθεί το κόστος των τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ετησίως που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Η ελληνική πλευρά ζητά να παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου έως το τέλος του 2014 και η εφαρμογή του μέτρου να συνδυαστεί με την υλοποίηση σχεδίου αύξησης της απασχόλησης. Ειδικότερα,  η μείωση των εισφορών θα δίδεται υπό μορφή επιβράβευσης σε επιχειρήσεις που είναι συνεπείς και θα προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους ή νέους κάτω των 29 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η τρόικα αντιμετώπισε θετικά τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία.

Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα των ομαδικών απολύσεων χωρίς επίσης να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την κατάργηση του δικαιώματος βέτο του υπουργού Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των ομαδικών απολύσεων είχε μιλήσει νωρίτερα στο ΕΒΕΑ ο υπουργός Εργασίας, και είχε επισημάνει ότι το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας «ελληνική πρωτοτυπία, μοναδική στην Ευρώπη». Προανήγγειλε παράλληλα ενώ νέο νομικό πλαίσιο θα προβλέπεται ευθύνη των επιχειρήσεων για τη στήριξη των εργαζομένων που απομακρύνονται.

«Είμαστε σε καλό δρόμο και ο διάλογος θα συνεχισθεί» κατέληξε ο κ. Βρούτσης στις δηλώσεις του, εξερχόμενος της σύσκεψης με τους εκπροσώπους των δανειστών και διαβεβαίωσε ότι δεν ετέθη από την πλευρά της τρόικας θέμα για νέα μείωση των συντάξεων.