Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησαν την προσοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς με στόχο μία μελλοντική συνεργασία κάνοντας σαφή ανοίγματα προς την Αγίου Κωνσταντίνου κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου του κόμματος.

Ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρξει προγραμματικός διάλογος μεταξύ των δύο κομμάτων και μάλιστα να συγκροτηθούν σε πρώτο στάδιο διακομματικές επιτροπές που θα επεξεργασθούν ένα κοινό σχέδιο, ώστε στην πορεία να συγκροτήσουν την Κεντροαριστερά της ευθύνης.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στην Δημοκρατική Αριστερά λέγοντας ότι από την στιγμή που η επόμενη κυβέρνηση θα συγκροτηθεί είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό την Νέα Δημοκρατία όλοι καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επομένως και η ΔΗΜΑΡ να επιλέξει στρατόπεδο.

Την ώρα λοίπον που η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται ως πολύφερνη νύφη, ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης έκλεινε τις πόρτες και προς το ΠΑΣΟΚ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως η πόρτα προς την Χαριλάου Τρικούπη έκλεισε με μεγαλύτερη φόρα καθώς ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλους δεν προκύπτει από μία λογική περιχαράκωσης,  αλλά από την λογική να μην συνθηκολογήσει το κόμμα με τον συντηρητισμό.

Το όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν λίγο πιο κομψό και διατυπώθηκε με την έμμεση αναφορά σε μη συνεργασία με δυνάμεις που επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους συμπληρωματικό ρόλο σε μία λαϊκιστική Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες.
Ούτε κουβέντα βεβαίως για τους 58 και την ελληνική Ελιά.

Ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι στρατηγική του είναι η συγκρότηση του τρίτου πόλου και η αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές με τους συμμάχους που θα επιλεγούν.

Δηλαδή με τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα. Όλα αυτά έκαναν βεβαίως τους διαφωνούντες της ΔΗΜΑΡ που επιθυμούν συνεργασία με τους 58 να αλλάξουν χθες πολλά χρώματα καθώς θεωρούν ότι η γραμμή Κουβέλη θα ρίξει το κόμμα στα βράχια. 

Πάντως προς το παρών δεν σκέφτονται να αποχωρήσουν από την Αγίου Κωνσταντίνου αν και ακόμη δεν έχουν αποφασίσει με ποιο τρόπο θα κάνουν διακριτή την παρουσία τους στο συνέδριο.

Υπάρχει ακόμη και η ακραία σκέψη να μην θέσουν υποψηφιότητα για τα όργανα. Ο Σπύρος Λυκούδης, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Γρηγόρης Ψαριανός χειροκρότησαν χλιαρά τον Φώτη Κουβέλη όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του επιβεβαιώνοντας το τέλος της πολιτικής τους σχέσης. 

Κατά τα άλλα ο σύμμαχος του κ. Κουβέλη, Ανδρέας Λοβέρδος ανέβασε χθες τους τόνους απέναντι στους 58 και στο ΠΑΣΟΚ και σε συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε ότι μετά το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα επισημοποιηθεί η συμπόρευση των δύο χώρων. Τί είπε για την Ελιά; 

Σίγουρο είναι ότι με αντιπροσώπους, με ψευδοαντιπροσώπους με φορείς του τίποτε και με εκφραστές του κανενός που προσπαθούν να μάς πουν ότι γίναμε περισσότεροι τούς τονίζουμε πως τούς διαφεύγει ότι λείπει ο κόσμος από αυτό. (...) ΟΙ αυτόκλητοι ενδιάμεσοι που θέλουν να λένε ότι άλλοι είναι οι μεσάζοντες που κάνουν αυτές τις συμμαχίες θα αντιμετωπίσουν την οργή του κόσμου στην κάλπη.

Στα όσα είπε ο κ. Λοβέρδος απάντησε ο Νίκος Μπίστης εμπνεόμενος από στίχους τραγουδιού: Κι αν ακούστηκαν λόγια βαριά εμείς τα εκλαμβάνουμε ως προϊόν παροδικού εκνευρισμού για την επιτυχία του Ακροπόλ. Η πρότασή μας στον Ανδρέα Λοβέρδο παραμένει πάντα στο τραπέζι.