Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο «τροβαδούρος της πολιτικής» ή «ταβλαδόρος του ΠΑΣΟΚ» έτσι τον χαρακτηρίζουν άσπονδοι φίλοι του, σε νέες περιπέτειες.

Ο λόγος για τον Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος αποδεικνύεται ο πιο ανθεκτικός από τα πρωτοκλασάτα στελέχη και επιβιώνει ακόμα και κάτω από τις ανθυγιεινές συνθήκες του μνημονίου. Τα κατάφερε και βγήκε «ζωντανός» ως μοναδικός εκλεγμένος βουλευτής της Α' Αθηνών στις εκλογές του Ιουνίου.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, προστατευμένος στο Αγροτικής Ανάπτυξης έμεινε χωρίς πολιτικά τραύματα από την βόμβα του μνημονίου, το έπαιζε και «αντάρτης» αλλά και δεν έκλεισε την πόρτα συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ένα πρώτο βήμα για την διερεύνηση της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Αριστεράς, είχε επιχειρήσει από το 2008 ο Κώστας Σκανδαλίδης, με το βιβλίο του «Κυβερνώσα Αριστερά».

Μέσα σε αυτά τα χρόνια o Σκανδαλίδης κατάφερε και διατέλεσε γραμματέας του κόμματος, υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υποψήφιος δήμαρχος των Αθηνών αλλά και υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα κάποιες «κακές γλώσσες» του ΠΑΣΟΚ τον κατατάσσουν στους «δεινόσαυρους» της πολιτικής ενώ άλλοι εκθειάζουν την πολιτική του σκέψη και θυμίζουν ότι ο Αντρέας Παπανδρέου πάντα συμβουλευόταν τα σημειώματά του για τις ομιλίες του.    

Έσπευσε την κατάλληλη ώρα να ταχθεί στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου. Με τις συμβουλές και τη βοήθειά του συνέβαλε ώστε ο Βενιζέλος να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να τον τοποθετήσει νούμερο 2 στην Ιπποκράτους μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Τώρα, βλέποντας την κατάρρευση του Βενιζέλου, θέλει το ΠΑΣΟΚ!

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και μυστική συμφωνία με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη… Το σενάριο αναφέρει ότι ο Σκανδαλίδης θα είναι ο μεταβατικός αρχηγός μέχρι να περάσει το κόμμα στη νέα γενιά, δηλαδή, στον Νίκο Ανδρουλάκη!  

Ήδη το γραφείο του έχει μετατραπεί σε γιάφκα «ανησυχούντων» και «διαμαρτυρόμενων» Πασόκων. Τους ακούει, ανησυχεί αλλά είναι ιδιαίτερα προσεκτικός!

Πιστεύει ότι τώρα ήρθε η ώρα του να γίνει αρχηγός, υποστηρίζουν ορισμένοι συνομιλητές του.

Ο στόχος είναι να βρεθεί εκτός ο Βενιζέλος που έχει αφυδατώσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ μετατρέποντας το σε συνιστώσα της δεξιάς και του Αντώνη Σαμαρά. Και στη συνέχεια να προχωρήσει στην «κυβερνώσα αριστερά» με πρώτο μέλημα το άνοιγμα προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Ο σχεδιασμός του γίνεται μεθοδικά και αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις του. «Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τις προκαλέσει, αν δεν είναι υπάκουο...Μια κυβερνητική κρίση δε σημαίνει εκλογές. Η υπάρχουσα Βουλή μπορεί να αναδείξει άλλη κυβέρνηση», είχε πει σε συνέντευξή του στη Real News.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης έκανε άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και «στο μέλλον μιας κυβερνώσας Αριστεράς», υπό την αίρεση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαταλείψει τη ροπή στον «αριστερό λαϊκισμό».

Παράλληλα έχει εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις στον Πρωθυπουργό που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος, Αντώνη Σαμαρά.    

Είχε ζητήσει ευθέως την  παραίτηση του Πρωθυπουργού  με προσωπική δήλωσή του ο  Κώστας Σκανδαλίδης ασκώντας κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ. 

Ολόκληρη η δήλωση του είχε ως εξής: 

«Είναι αδιανόητο με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση να περάσει η πραξικοματική και απαράδεκτη απόφαση για την ΕΡΤ. Ο κ. Σαμαράς δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.

Αρχηγός Δεξιάς παλαιάς κοπής. Αν δεν μπορεί και δεν αντέχει να είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ας καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».

Μάλιστα άρχισε να χτίζει αντιμνημονιακό προφίλ με δηλώσει τύπου «δεν θα ψηφίσω αν τα μέτρα είναι άδικα για το λαό».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έδωσε σημασία στις κινήσεις του Κώστα Σκανδαλίδη αλλά σήμερα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα ένα «διάδοχο».