Άρχισαν από το υπουργείο Εσωτερικών οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις επικείμενες ευρωεκλογές, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Μιχελάκη, το υπουργείο έχει προσδιορίσει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των οικείων διπλωματικών αρχών της χώρας στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Θα ακολουθήσει η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων εν ευθέτω χρόνο κάθε φορά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία αλλά και η ολοκλήρωση της θεσμικής και τεχνικής υποστήριξης κάθε σταδίου της διαδικασίας.

Στο ερώτημα της βουλευτού ποια μέτρα θα ληφθούν για να αυξηθεί η συμμετοχή των αποδήμων στις επόμενες ευρωεκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι το υπουργείο με τις θεσμικές του ενέργειες ζητεί από τις διπλωματικές αρχές της χώρας στα κράτη-μέλη, να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους εκλογείς της περιφέρειας τους για τις προϋποθέσεις άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλουν ο δικτυακός τόπος του υπουργείου Εσωτερικών, η έκδοση δελτίων τύπου και η χρήση άλλων προσηκόντων μέτρων.

Ως προς το πότε θα οριστικοποιηθούν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, ο κ. Μιχελάκης ενημερώνει ότι αυτοί θα οριστικοποιηθούν με την αναθεώρηση του πρώτου διμήνου του 2014, δηλαδή με βάση τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί σε αυτούς μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014.