current views are: 1

13 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:48

Βενιζέλος: Δεν αναγνωρίζουμε την «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου»

Την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Δημοσίευση 12:48’
αρθρο-newpost

Την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». 

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της κοινής διακήρυξης, τονίζοντας ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». 

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μία λύση στο Κυπριακό, που να μπορεί να γίνει δεκτή από το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού» τόνισε, επίσης, ο κ. Βενιζέλος. Όπως επισήμανε ο ΥΠΕΞ, η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε. και να οδηγεί σε μία ομοσπονδιακά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

«Θέλουμε να ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης». Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη “τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου”». 

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου ερωτηθείς αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη κυπριακή δημοκρατία» στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη, σχολίασε ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία».

Σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό την λύση. Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα θέλει να δει βούληση και από την κυπριακή πλευρά που θα δείχνει πως επιθυμεί συνομιλίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν άμεσα οι απευθείας συνομιλίες, καθώς «χάσαμε πάρα πολύ πολύτιμο χρόνο από το 2004».  Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση του κύπριου προέδρου να υπάρξει απ’ ευθείας επαφή εκπροσώπου από την Αθήνα με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είπε ακόμη ότι ανάλογη συνάντηση θα υπάρξει μεταξύ του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς και εκπροσώπου που θα ορίσει η Άγκυρα. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, οι συναντήσεις αυτές θα διευκολύνουν τη διαδικασία. 

Ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επίσης αναφέρθηκε στα θέματα που συνδέονται με την ενταξιακή προοπτική τη Τουρκίας, καθώς και με την Νοτιανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πληθώρα τομέων, όπως η οικονομία, ο τουρισμός αλλά και η ενέργεια, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Δεκεμβρίου του 2013, υπογραμμίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αποτελεί και θέμα ασφάλειας για τις δύο χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για θέματα τρομοκρατίας.

Διμερείς οικονομικές συμφωνίες

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στις πολύ θετικές σχέσεις, όπως είπε, που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και οι οποίες έχουν οδηγήσει στην υπογραφή 27 διμερών συμφωνιών μέσα σε τριάμισι με τέσσερα χρόνια και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επόμενη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος- Τουρκίας τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Ελλάδα.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο ύψος των οικονομικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες, που σήμερα φθάνουν τα 5 δισ. δολάρια και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια, ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπογράφουν καθημερινά Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Μνημεία και ανοικοδόμηση τζαμιού

Ως πράξεις που αποδεικνύουν την καλή θέληση της Τουρκίας, χαρακτήρισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου την επιστροφή περιουσιών Βακουφίων που αγγίζουν σε αξία τις 1,4 εκατομμύρια λύρες. «Αυτό είναι σαφές και στις σχέσεις μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Κυβέρνηση» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς, εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι ένα κράτος, όπου υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κράτους – θρησκείας και υπό αυτή την έννοια εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο που άπτεται των θεμάτων αυτών».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η στάση της Τουρκίας σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σταθερή και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ εξέφρασε «θλίψη του για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το Φετιχέ Τζαμί, στην Αθήνα».
Επίσης, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση ιστορικών μνημείων με τρόπο που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου και έφερε ως παράδειγμα το Ιμαρέτ Τζαμί στη Θεσσαλονίκη. Κατέληξε: «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία αυτής της κοινής κληρονομιάς».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η προστασία των μνημείων είναι υποχρέωση όλων των κρατών – μελών του ΟΗΕ και της UNESCO και πρόσθεσε ότι έχει στη διάθεσή του, έναν ολόκληρο φάκελο για αναστηλώσεις οθωμανικών μνημείων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία, που όπως είπε είναι οικουμενικό μνημείο και σημείωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι διεθνής θεσμός, όχι τουρκικός και προσδιορίζει την Ορθοδοξία. «Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν συγκροτείται η οικουμενική έννοια της χριστιανοσύνης. Δεν προσδιορίζεται, όχι μόνο η Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία, αλλά ούτε καν η Δυτική, γιατί και αυτή προσδιορίζεται σε αναφορά προς την Ανατολική και τούμπαλιν» υποστήριξε.
Για την περίπτωση του Φετιχέ Τζαμί ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου, που θα πραγματοποιήσει το έργο αυτό.

Σε ό,τι αφορά στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση με δημόσια δαπάνη τεμένους στον Βοτανικό για όλους τους Μουσουλμάνους, που ζουν στην Αθήνα. 

Αναφερόμενος στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η σαρία και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον ρόλο του μουφτή ως δικαστή λύνονται με καλόπιστο διάλογο.

Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε.

Ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. το α’ εξάμηνο του 2014 όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική, για την οποία τόνισε ότι η χώρα καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες.  

«Πιστεύουμε και ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι η ώθηση που έχει δοθεί από πλευράς της Ελλάδος θα συνεχίσει να υπάρχει αυξανόμενη και κατά την προεδρία της». 

Μειονότητες

Αναφορά και στο θέμα των μειονοτήτων που ζουν σε Ελλάδα και Τουρκία, έκανε ο κ. Νταβούτογλου το οποίο -όπως είπε- πρέπει να θεωρείται «μία ευκαιρία, μία γέφυρα που θα ενώνει τους δύο λαούς».

Είπε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις δύο κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών. 

Πολιτισμικές σχέσεις

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έδωσε επίσης ιδιαίτερη σημασία στις πολιτιστικές και πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθύμισε ότι, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, επισκέφθηκε τους Κωνσταντινουπολίτες του Παλαιού Φαλήρου, ενώ σήμερα το απόγευμα σκοπεύει να επισκεφθεί τον Σύλλογο Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Τουρκία, να τον ξεναγήσει στην περιοχή του Καραμάν, γενέτειρα των Καραμανλήδων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο υπουργοί συζήτησαν για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ζητήματα τα οποία περιλαμβάνονται στις διερευνητικές επαφές, που συνεχίζονται εδώ και χρόνια μεταξύ των δυο χωρών. 

Νωρίτερα, το πρωί, ο κ. Νταβούτογλου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του τούρκου υπουργού στη χώρα μας.


σχετικα αρθρα