Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Μια πολυσέλιδη πολιτική αποτίμηση του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ για την πορεία του κόμματος απο το 1973 μέχρι σήμερα, που δημοσιεύθηκε στην «Κομμουνιστική Θεωρία και Πολιτική (ΚΟΜΕΠ)», τo θεωρητικό περιοδικό του κόμματος με τον τίτλο «Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ» ουσιαστικά επιχειρεί να αποδομήσει τις επιλογές του ΚΚΕ, και κυρίως εκείνες που ο Χαρίλαος Φλωράκης θεωρούσε κοσμογονικές για την πορεία της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Η προσεκτική ανάγνωση του κειμένου φαίνεται να «δικαιώνει», όσους μιλούν για «αποκαθήλωση» του «καπετάν Γιώτη» σε μια προσπάθεια της νέας ηγεσίας να κλείσει λογαριασμούς με το παρελθόν και να περιχαρακώσει την πολιτική της στα στενά όρια του Περισσού. 

Με αφορμή το κείμενο του πολιτικού γραφείου ας θυμηθούμε τι είχε καταθέσει, μεταξύ άλλων, για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων ο ίδιος ο Χαρίλαος Φλωράκης

*«... Τις συνεργασίες και τις συμμαχίες πάντα τις ήθελε το ΚΚΕ. Απο τη γέννησή του. Αλλοτε τις επεδίωξε, χωρίς να το κατορθώσει, όπως το 1936 με το σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα. Αλλοτε τις επεδίωξε και το κατόρθωσε, όπως κατά την κατοχή με το ΕΑΜ. Αλλοτε τις προσπαθούσε και τα μισοκατάφερνε , όπως την περίοδο 1951-1967 με την ΕΔΑ. Αλλοτε τις επιζητούσε, αλλά γκρεμίζονταν, όπως το 1974 με την Ενωμένη Αριστερά. Και άλλοτε και τις επιζητούσε και τις προχωρούσε, όπως στην περίπτωση του Συνασπισμού στα 1989 -1991. Με άλλα λόγια: Με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΜΟΥ στα 1986-1989 να χτιστεί ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, δεν έφερνα καμία καινοτομία στο Κόμμα, αλλά εφάρμοζα μια πάγια πολιτική του, την πολιτική των συμμαχιών»

* «Οταν γύρισα στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 1974, και παρά την αντίθετη γνώμη ακόμα και μελών του Πολιτικού γραφείου, πρώτο μου μέλημα ήταν η προσπάθεια για κοινή εκλογική δράση των δυνάμεων της Αριστεράς, θέτοντας και τότε ένα μόνο όρο: οι σύντροφοι του «Εσωτερικού» να ενταχθούν στην ΕΔΑ, ώστε η εκλογική σύμπραξη να γίνει με την ΕΔΑ και οχι με τους δύο, ώστε να συμφωνήσουν και όσοι απο τους δικούς μας διαφωνούσαν... Και μπορώ να πω σήμερα -τόσα χρόνια μετά- ότι το 1987 που
έθεσα θέμα απαλλαγής μου απο τα καθήκοντα του Γραμματέα, δέχθηκα να το αναβάλλω για δυο χρόνια- μόνο και μόνο για να ολοκληρώσω το στόχο: Να πάρει σάρκα και οστά ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου». 

Ο «νέος Μακρυγιάννης» όπως είχε αποκαλέσει ο Μ. Ανδρουλάκης τον Χαρίλαο Φλωράκη, στο βιβλίο του «Μετά», είχε απαντήσει σε όσους τον εγκαλούσαν για συμβιβασμό.

«Τι θα πεί συμβιβασμός; θα πεί να κάνεις πίσω και να βλάπτεις τα συμφέροντα, του λαού. Οταν κάνεις πίσω προς όφελος του λαού, είναι συμβιβασμός ή είναι ένας αναγκαίος ελιγμός; Εμ το άλλο; Οτι αφου κάναμε συμβιβασμό, γιατί δεν τον κάναμε με την Αριστερά του ΠΑΣΟΚ, που είναι πλατιά και προτιμήσαμε την ΕΑΡ και τα γκρουμπούσκουλα! Αλλά, σύντροφοι, αν δεν συμφιλιωνόμαστε με τ΄ αδέλφια μας, πως θα πείθαμε τους γείτονες για τις καλές προθέσεις μας;». 

Ίσως αν σήμερα «παρακολουθεί» τις εξελίξεις ενδεχομένως να έλεγε με τη γνωστή προφορά του «δεν επιτρέπεται να μας πιάνουν αδιάβαστους οι σμπίροι» εννοώντας τους εγκάθετους των αντιπάλων...