Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Σε πρόγραμμα να μεταβούν σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση τέθηκαν τον τελευταίο καιρό οι S-300 όταν πάρθηκε η πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αφεθούν στο παρελθόν κάποιες αγκυλώσεις γύρω από το συγκεκριμένο οπλικό  σύστημα που έχει ρωσική προέλευση. 

Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την επιτυχημένη βολή όταν κατέβηκε στο σημείο που ήταν εγκατεστημένη η μοίρα που πραγματοποίησε τη βολή, γνωρίστηκε με τον επικεφαλής και πληροφορήθηκε κάποια πράγματα πολύ ενδιαφέροντα (!). 

Διαπιστώθηκε, από τους διαλόγους που ακολούθησαν και τους κατέγραψε το newpost.gr, ότι ο επικεφαλής της μοίρας των S-300 είχε ζητήσει σχετικό κονδύλι έκτακτης χρηματοδότησης για την κάλυψη ορισμένων αναγκών όχι μόνο από τον αρχηγό ΓΕΑ αλλά και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ(!). 

Ωστόσο ο συγκεκριμένος επικεφαλής  δεν δίστασε να πει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλο, μόλις διαπίστωσε πόσο ικανοποιημένος ήταν που όλα πήγαν άψογα , ότι χρειάζονται και άλλα χρήματα ( ανέφερε το ποσό) για να επιτευχθεί η πλήρη αξιοποίηση ενός υπερσύγχρονου συστήματος που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. 

Οι αρχηγοί χαμογέλασαν όπως και ο υπουργός καθώς διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός δεν αρκέστηκε στα εύσημα ούτε κάμφθηκε από το γεγονός ότι διαπιστώθηκε ότι έχει πάρει χρήματα από δύο πλευρές. 

Η μόνη του έννοια είναι οι  S-300 να λειτουργούν  στο μέγιστο. Και επειδή το «σίδερο στη βράση κολλάει» ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος χαμογελώντας γύρισε και είπε στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ «αποδεσμεύστε αμέσως αυτά τα χρήματα που ζητάει». 

Στο όλο σκηνικό παρών ήταν και ο αρχηγός ΑΤΑ που σύστησε τον εν λόγω μοίραρχο καθώς έχει κάνει πολύ δουλειά στους S-300. Απομακρυνόμενοι από το Πεδίο Βολής ήταν κυρίαρχη η ικανοποίηση τόσο στην πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου όσο και στη στρατιωτική αφού ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι οι  αξιωματικοί έχουν πολύ μεράκι για τη δουλειά τους. 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος νωρίτερα είχε συναντήσει στο σημείο εκτόξευσης και τους εκπροσώπους-τεχνικούς  της κατασκευάστριας εταιρίας των S-300. 

Μάλιστα οι Ρώσοι χάρισαν και ένα μικρό μπουκάλι βότκα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος προσπαθούσε να τους πείσει ότι οι ρακές είναι καλύτερες και να τις δοκιμάσουν(!). 

Δεν ξέρουμε αν πείσθηκαν. Παντού κυριαρχούσαν χαμόγελα από όλες τις πλευρές καθώς η βολή που είχε γίνει λίγη ώρα νωρίτερα ήταν επιτυχής. 

Στο μεταξύ οι Τούρκοι αν και είχαν στείλει δύο παρατηρητές εκεί, δεν αρκέστηκαν και σήκωσαν αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας-ηλεκτρονικού πολέμου να πετάξει  στο νότιο  Αιγαίο προκειμένου να καταγράψουν τις συχνότητες του ραντάρ που συνεργάζεται με τους πυραύλους S-300. 

Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι οι στολές παραλλαγής της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είνα χρώματος ραφ αλλά στα χρώματα του Στρατού. 

Όταν ρωτήσαμε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο αν αυτό οφείλεται στο ότι προέρχεται από το Στρατό μας εξήγησε ότι με τη ραφ στολή παραλλαγής μόνο καμουφλαρισμένοι δεν είναι σε αεροπορικές προσβολές. Οπότε προτιμήθηκε να είναι στα χρώματα της γης και να ξεχωρίζει ο Κλάδος που υπηρετούν από το ταμπελάκι που θα φέρουν.