Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σε χαμηλούς τόνους, μετ΄εμποδίων και με τη συμπεριφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν να προκαλεί, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το νέο ραντεβού των δανειστών μας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κλειστεί για τις 17:00 σήμερα το απόγευμα.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν τρία κρίσιμα ζητήματα, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να κλείσουν ει δυνατόν μέσα στο Σαββατοκύριακο και σίγουρα πριν την αναχώρηση της τρόικας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά και την μετάβαση του πρωθυπουργού την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2013.

Τα ζητήματα αυτά είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία και η παραμονή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.

Όπως δήλωνε χθες το βράδυ στο newpost ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «για τα ΕΑΣ, ελπίζω να συμφωνήσουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο», ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει σύγκλιση και στο θέμα των πλειστηριασμών, για το οποίο η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στις αρχές τις εβδομάδας.

Αυτό που απομένει, είναι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η συμφωνία για το ύψος του αφορολόγητου και του αποδεκτού εισοδήματος, για τα οποία γίνεται προσπάθεια να συνεχιστούν οι συζητήσεις και σε ανεπίσημο επίπεδο, για να κλείσει το ζήτημα. Προτεραιότητα πάντως για την ελληνική πλευρά, αποτελούν τα ΕΑΣ, καθώς είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Στην ατζέντα των χθεσινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρέθηκε και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στην τρίωρη συζήτηση που έγινε παρουσία και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη, επαναβεβαιώθηκε ο στόχος για το 2013, στα 1,3 δισ. ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις πάντως ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά και ενόχληση προκαλεί η άκαμπτη στάση του Πολ Τόμσεν, συμπεριφορά που δεν βοηθά προς την εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει την άποψη αυτών που εκτιμούν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέλει να αποχωρήσει από τα προγράμματα στην Ευρώπη.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στάση του Ταμείου, ξεκίνησαν, με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο, να κατηγορεί για υποκρισία το ΔΝΤ, καθώς όπως είπε, τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας στα λόγια και όχι στις πράξεις, με αφορμή τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ από τις Βρυξέλλες, τα στελέχη της τρόικα έχουν απαιτήσεις από την Πορτογαλία και την Ελλάδα για «πολλή δημοσιονομική προσαρμογή, πολλή γρήγορα».

Πίσω στη χώρα μας πάντως, αίσθηση αλλά και ερωτήματα, δημιούργησε η αποκάλυψη για το ραντεβού που είχε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν σε αίθουσα του ξενοδοχείου Χίλτον.

Είναι απορίας άξιο, πως ένας υπηρεσιακός παράγοντας υπουργείου, με υπεραρμοδιότητες βεβαίως, λόγω της προτεραιότητας στην είσπραξη φόρων, συναντά ανώτατο στέλεχος της τρόικας και δη του ΔΝΤ, εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, προκαλώντας πολλές ερμηνείες για το ρόλο τόσο του κ. Θεοχάρη, όσο και του κ. Τόμσεν.