Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Όταν τον περασμένο Μάρτιο η νεοεκλεγείσα τότε Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία στην θέση του γραμματέα του κόμματος τον Νίκο Ανδρουλάκη, πολλοί πίστεψαν ότι το κόμμα τους θα μπορούσε να αναδείξει στο πρόσωπό του τον δικό του Τσίπρα.

Ο Ανδρουλάκης ήταν ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο μόλις 33 χρονών που τράβηξε την προσοχή ακόμη και σκληρών παλαιοπασόκων όταν με «τσαμπουκά» κατάφερε στις ψηφοφορίες του Συνεδρίου να σπάσει την γραμμή Βενιζέλου και να περάσει τροπολογία βάση της οποίας κανένα κρατικό στέλεχος δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια στελέχη κοντά στην ηγεσία του κόμματός όπως ο εξ απορρήτων του Στέλιος Αγγελούδης να μείνουν εκτός οργάνων.

Η κυριαρχία του Ανδρουλάκη στην ψηφοφορία για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ -πρώτος σε σταυρούς με διαφορά- δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Ευάγγελο Βενιζέλο ώστε να διαλέξει άλλο πρόσωπο για την θέση του γραμματέα.

Για κάποιους δε αδιευκρίνιστους λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με το μπάχαλο που είχε προηγηθεί στο συνέδριο της νεολαίας όπου αντιπαρατέθηκαν «βενιζελικοί» και «ανδρουλακικοί», οι σχέσεις Βενιζέλου - Ανδρουλάκη δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές.

Ίσως γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης συνομιλούσε και με την πλευρά Σκανδαλίδη -όσο ακόμη εκείνος βρισκόταν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας- ακόμη και με την πλευρά του Μιχάλη Καρχιμάκη.

Για όσο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περίμενε την ένταξη του κόμματος στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη δηλαδή πάνω κάτω τέσσερις μήνες, ο Ανδρουλάκης αισθανόταν έντονη την καταπίεση από τον πληθωρικό Ευάγγελο Βενιζέλο που ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στο κόμμα.

Όταν όμως ο Βενιζέλος ανέλαβε την αντιπροεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών επί της ουσίας εγκατέλειψε και το γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ που εκείνη την περίοδο συμπτωματικά μετακόμισε λόγω οικονομικής δυσπραγίας στην Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έπαψε να ασχολείται με τα κομματικά και έπεσε με τα μούτρα στα κυβερνητικά του καθήκοντα προσπαθώντας να πείσει τον Σαμαρά ότι έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα.

Αυτομάτως άνοιξε ένα μεγάλο πεδίο δράσης για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εκείνος όμως δεν φρόντισε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που τού δόθηκε έστω και λόγω συγκυρίας. Αντί να πάρει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του, να οργανώσει την περιφέρεια και να συσπειρώσει τα στελέχη περίμενε καρτερικά τις εξελίξεις.

Η έλλειψη εμπειρίας του Ανδρουλάκη φάνηκε σε μεγάλο βαθμό όταν τον περασμένο Μάιο ενώ ο Βενιζέλος απουσίαζε στις ΗΠΑ κι έσκασε το αντιρατσιστικό ο Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να πάρει την υπόθεση πάνω του και να αναδείξει τις προσπάθειες που έκανε το ΠΑΣΟΚ εναντίον του μορφώματος της Χρυσής Αυγής. 

Στο συλλαλητήριο που έγινε στο κέντρο της Αθήνας πήγαν μετρημένα στελέχη του κινήματος καθώς οι περισσότεροι φοβόντουσαν την δημόσια έκθεση.

Κατά την περίοδο προετοιμασίας της 3ης του Σεπτέμβρη έγινε μία παρασκηνιακή σύγκρουση μεταξύ Ανδρουλάκη και «βενιζελικών» για τους ομιλητές του συμποσίου. Ο Ανδρουλάκης ήθελε να ανεβάσει περισσότερους δικούς του στα πάνελ όμως ο πυρήνας κοντά στην ηγεσία τού έκοψε τα φτερά.

Έκτοτε υπάρχει μία απόσταση στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη η οποία δεν οφείλεται μόνο στους διαφορετικούς ορόφους στους οποίους λειτουργούν τα γραφεία τους.

Ο Ανδρουλάκης λένε οι πληροφορίες έχει πυκνώσει τις επαφές με την πλευρά Σκανδαλίδη  αλλά και με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αισθάνονται ασφυξία από τον εναγκαλισμό του κόμματος με την Νέα Δημοκρατία.

Το θέμα είναι ότι ως γραμματέας ο Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να δείξει ότι εκτός από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ υπάρχει και το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ...