Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

Aντιμέτωποι με ανοικτά εσωκομματικά μέτωπα βρίσκονται τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, την ώρα που οι συζητήσεις γύρω από την Κεντροαριστερά εντείνονται με αφορμή την εκδήλωση των 58 στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί παρουσιάζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το «αντάρτικο» που έχουν κηρύξει στελέχη τους, ενώ φαίνονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον δρόμο των αποφάσεων που έχουν πάρει: ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στην κυβέρνηση με γνώμονα την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο δε κ. Κουβέλης απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους «58».

Σε πιο δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς εδώ και λίγες ημέρες έχει εγκαινιαστεί στην Χαριλάου Τρικούπη ένα νέο κίνημα «αμφισβήτησης» του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η αρχή έγινε με την κίνηση των «11», οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στη λεγόμενη «παπανδρεϊκή» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σε επιστολή τους προς τον κ. Βενιζέλο ζητούσαν την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

Διαρροές του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε αναφέρει και το newpost.gr, επιβεβαίωναν την ενόχληση του κ. Βενιζέλου με τον Φίλιππο Σαχινίδη, καθώς το πρωί της Πέμπτης οι δυο τους είχαν συναντήσει την τρόικα και ο κ. Σαχινίδης φέρεται να γνώριζε πως είχε δρομολογηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις πηγές της Χαριλάου Τρικούπη απάντησαν ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος επισήμανε ότι οι «κύκλοι» του ΠΑΣΟΚ «πέφτουν σε όλα έξω» καθώς και ο κ. Μωραΐτης, που υποστήριξε ότι «απόφασή μας είναι να υπερασπιστούμε την παράταξη και όχι να τη διαπραγματευτούμε».

Στην συζήτηση παρενέβη με ανακοίνωσή της η «Κίνηση των 75», επαναφέροντας την άποψή ότι «όσοι βολεύονται με ένα "μικρό" ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η δημοκρατική παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο», ενώ τα μέλη της Κίνησης επανέλαβαν ότι η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευσή της με τη ΝΔ, δεν ήταν μονόδρομος. 

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «σχίσμα κορυφής» στη ΔΗΜΑΡ που προέβλεπαν πολλοί μετά την αποχώρηση της από την τότε τρικομματική κυβέρνηση.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, ο απερχόμενος γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης διαφώνησε ριζικά με την επιλογή του κ. Φ. Κουβέλη να μη συνεργαστεί με την κίνηση των «58» και το ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα αν η ΔΗΜΑΡ μεταβάλει την αρχική προοδευτική της κατεύθυνση και ο ίδιος κρίνει ότι δεν είναι πια ωφέλιμη για τον τόπο.

Ο κ. Λυκούδης δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους 58 γιατί, όπως είπε, «μόνο ένας είναι ο δρόμος της Κεντροαριστεράς. Ο άλλος είναι της μη Κεντροαριστεράς, οδηγεί αλλού. Αυτό είναι το δίλημμα.

Αν θα μπούμε σε άλλη μια περιπέτεια εθνικής ευθύνης για να δημιουργήσουμε το ανάχωμα στο δικομματισμό και στη συντήρηση ή αν θα κοιτάξουμε να συντηρηθούμε εμείς στο όριο της εκλογικής επιβίωσης» και πρόσθεσε ότι «Κεντροαριστερά και τρίτος πόλος είναι η συσπείρωση ενός κρίσιμου μεγέθους, που θα ανακόψει τη δύναμη του δικομματισμού που δεν θα του επιτρέψει να επιφέρει έναν διχασμό, που θα ακυρώσει ό,τι μέχρι σήμερα μάτωσε ο λαός μας για να πετύχει».

Ταυτόχρομα,  ο Σπύρος Λυκούδης χαρακτήρισε σαχλαμάρες τα περί διάσπασης της ΔΗΜΑΡ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απαντώ με σιωπή στη μικρόνοια μερικών που μετέτρεψαν την πολιτική διαμάχη σε μάχη προσώπων. Που προσπάθησαν να σας πείσουν ότι ο Λυκούδης είναι άνθρωπος που υπηρετεί άλλο σχέδιο ή εποφθαλμιά τη θέση του Κουβέλη ή δεν ξέρω τι άλλο. Γιατί δεν είχαν άλλο τρόπο να αντιταχθούν στη λογική από το να τη σπιλώσουν».

Απάντηση έδωσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης ο οποίος αμέσως μετά ανέφερε ότι «κάποιοι δεν συγχώρεσαν την αποχώρηση μας από την κυβέρνηση και θέλουν τη «ρευστοποίηση» της ΔΗΜΑΡ. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του Φώτη Κουβέλη στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα.