Εν μέσω αντιδράσεων από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και ενστάσεων από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκο άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών ενέταξε τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό για έξοδο από την κρίση και για την καθιέρωση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως φορολογία ακινήτων υπάρχει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και μάλιστα, ο συγκεκριμένος φόρος θεωρείται ως «ο λιγότερο επιβλαβής για την ανάπτυξη» σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, παραμένει ελαφρώς χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (1,6% έναντι 1,8%) και αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με την ΕΕ των «27» (2,1%).

Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε επίσης, πως τα προϋπολογιζόμενα στο νομοσχέδιο 2,65 δισ. έσοδα από τη φορολογία ακινήτων περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του Κράτους και έχουν ήδη υπερψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

Τέλος, αναφέρθηκε στους βουλευτές των «υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων» για τη στήριξη που παρέχουν στην κυβερνητική πολιτική και τόνισε πως το 2014 «η κυβέρνηση θα διαψεύσει τους καταστροφολόγους».

Aντιδράσεις από Αντιπολίτευση και ΠΑΣΟΚ 

Νωρίτερα, η συζήτηση άρχισε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατηγόρησαν το υπουργείο Οικονομικών και το προεδρείο ότι προχωρούν σε μια διαδικασία που δεν επιτρέπει διεξοδική συζήτηση και εξαγωγή ώριμων συμπερασμάτων για τα σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, προκαλεί και το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις που δεν σχετίζονται με τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και γι αυτό βουλευτές κάλεσαν το υπουργείο να τις αποσύρει.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ωστόσο, ζήτησε η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή να γίνει σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κανονισμού της Βουλής, που δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου (σσ η δεύτερη ανάγνωση ορίστηκε για την προσεχή Τρίτη).

Ο κ. Στουρνάρας στήριξε το αίτημα της κυβέρνησης σε δύο γεγονότα. Στο ό,τι το νομοσχέδιο εισάγει κρίσιμες αλλαγές και διορθώσεις στους Κώδικες Φορολογίας Εισοδήματος, που τίθενται σε ισχύ από 1.1.2014, και στο ό,τι οι διατάξεις για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων υπήρξαν αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης.

Η επιχειρηματολογία του κ. Στουρνάρα δεν έπεισε, ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ούτε τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς πήραμε μέρος στη διαβούλευση για το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου και καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει στον υπουργό Οικονομικών ότι το κόμμα του δεν έχει πάρει μέρος σε καμία διαβούλευση για τα υπόλοιπα κεφάλαια του νομοσχεδίου.

«Ο οδηγός που παραβιάζει τα όρια συνεχώς, κάποια στιγμή θα προκαλέσει ατύχημα και αυτό αφορά τον τρόπο που νομοθετεί το υπουργείο Οικονομικώ» είπε ο βουλευτής και προειδοποίησε ότι σε πολλές διατάξεις από τα υπόλοιπα κεφάλαια που εισάγουν αλλαγές, το κόμμα του θα διαφωνήσει, διότι έχουν εντοπιστεί ζητήματα που δεν συνδράμουν στην είσπραξη εσόδων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση και οι διαδοχικές συνεδριάσεις της πρώτης ανάγνωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν επιτρέπουν ώριμο νομοθετικό έργο και κατήγγειλε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί με τα μέτρα της τρόικας. Είπε ακόμη ότι η εκτεταμένη διαβούλευση έγινε μόνο με την τρόικα και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες, που στηρίζουν την κυβέρνηση, και ότι η διαδικασία αυτή είναι αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική.

«Όλα τα εισάγετε σε πλήρη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού» είπε και κατήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις άσχετες με τον ενιαίο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να αποσύρει από το νομοσχέδιο το δεύτερο μέρος, που περιλαμβάνει διατάξεις άσχετες με το φόρο στα ακίνητα. Τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με την σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση, η οποία έχει την έννοια να κατατεθούν προτάσεις και να γίνουν διορθώσεις.

Αντίθετα, η βουλευτής της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση εδώ και 1,5 μήνα, έγινε αποδεκτό το 95% των αιτημάτων και υπογράμμισε πως οι βουλευτές βρίσκονται εδώ, προκειμένου σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο να διορθώσουν πιθανά λάθη και παραλείψεις.

Ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα να πουν τι προτείνουν και όχι να κρυφτούν πίσω από αοριστολογίες, καταγγελίες και δημαγωγίες. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα. Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στην κοινωνία» είπε. Ως προς τη σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση, η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι οι βουλευτές θέλουν να περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους και να τηρήσουν τα θρησκευτικά καθήκοντα, κάτι που δεν θα είναι δυνατό να συμβεί αν το νομοσχέδιο δεν συζητηθεί στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Προσβλητική χαρακτήρισε την αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου έγιναν αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ. Και αυτό διότι, όπως είπε, διαβούλευση έγινε με την τρόικα και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα άλλα κόμματα, να μας το πείτε, να λάβει ο καθένας τα μέτρα» δήλωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Ακολουθείτε διαδικασία που στερεί τη δυνατότητα σοβαρής επεξεργασίας από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση» είπε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση του υπουργού Οικονομικών για σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Κατά πλειοψηφία- 21 βουλευτές υπέρ έναντι 17 βουλευτών κατά, η πρόταση του υπουργού Οικονομικών πέρασε. Η Επιτροπή ολοκληρώνει σήμερα σε δύο συνεδριάσεις τη συζήτηση επί της αρχής. Αύριο καλούνται φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή και το απόγευμα θα ακολουθήσει η συζήτηση των άρθρων.