Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η θετική έκπληξη για την Αθήνα, σε ότι αφορά στην επίσκεψη Νταβούτογλου, ήρθε στο θέμα των διερευνητικών συνομιλιών για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, τις οποίες ο Βενιζέλος ήθελε εδώ και μήνες να εμπλουτίσει και με τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Νταβούτογλου το δέχτηκε, στη συνάντηση καταγράφηκε ότι οι δύο πλευρές συζητούν πια και για Ανατολική Μεσόγειο και για ΑΟΖ και για Καστελόριζο, κάτι που ως τώρα οι Τούρκοι έδειχναν εξαιρετική απροθυμία να κάνουν. Το τι θα σημάνει αυτό στην πράξη, μένει να φανεί.

Η Άγκυρα δείχνει να πραγματοποιεί μια στροφή που θα κλείσει τα μέτωπα προς τους ευρωπαίους γείτονες της, και όσους τα επηρεάζουν, όπως την Αρμενία.

Αυτό το είχε ζητήσει το τελευταίο διάστημα ο τούρκος πρόεδρος Γκιούλ, αλλά και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλισντάρογλου, η αποτυχία της αραβικής πολιτικής ξαναφέρνει τον τουρκικό προσανατολισμό στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως να υπάρξει και μια αναδίπλωση της τουρκικής πολιτικής απέναντι στο Ισραήλ, που μπορεί να αλλάξει πάλι τις ισορροπίες στην περιοχή και να φέρει την κοινή γνώμη σε Κύπρο και Αθήνα προ εκπλήξεων.

Οι Ισραηλινοί δείχνουν ότι το θέλουν, εκείνοι έσπασαν πρώτοι τον πάγο με την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Περιβάλλοντος στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα διμερή με την Αθήνα δεν είναι προβληματικά, αυτό άλλωστε το έδειξε και το γεγονός ότι συμφωνήθηκε η ημερομηνία (Σεπτέμβριος) για τη συνεδρίαση του επόμενου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το Κυπριακό ωστόσο αποτελεί ένα πρόβλημα όσο παραμένει ανοικτό. Ο Νταβούτογλου το είπε ξεκάθαρα μετά τη συνάντηση με τον Βενιζέλο: «Εμείς επιθυμούμε την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία διέρχεται από την ειρηνευτική επίλυση του Κυπριακού», είπε και πρόσθεσε: «πιστεύουμε ότι η ειρήνη στην περιοχή καθιστά ισχυρότερη την Τουρκία. Πραγματικά, η οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος για την Κύπρο έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας».

Τι είναι διατεθειμένη να δώσει η Τουρκία γι' αυτό;

Ο Νταβούτογλου δεν άνοιξε τα χαρτιά του, συνέχισε δε να μιλάει ωσάν τα πάντα να κολλάνε στους Ελληνοκυπρίους και γκρίνιαξε για τον Αναστασιάδη, που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Το μήνυμα για το Κυπριακό ήταν σαφές, ότι δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, αυτό το επανέλαβε αρκετές φορές. Το κατά πόσον έχει την πρόθεση, να κάνει ο ίδιος κάτι γι' αυτό θα το δείξει η σημερινή του επίσκεψη στα Κατεχόμενα και το πόσο γρήγορα μπορεί να κλείσει το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος.