Ως κίνηση «ουσιαστικής πολιτικής στήριξης της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης» χαρακτηρίζουν πηγές της Χαρ. Τρικούπη τη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους επικεφαλής της τρόικας, την περασμένη Πέμπτη.

Σημείωναν δε ότι από τη συζήτηση φάνηκε πως έχει «ισχυρές βάσεις» η θέση που διατυπώνει ο κ. Βενιζέλος ότι η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μπορεί να γίνει πριν τις ευρωεκλογές, τον Απρίλιο, με την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων του 2013.

Στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας -που ακολούθησε τις επαφές του κ. Βενιζέλου με τους κυρίους Ρεν και Σόιμπλε, καθώς και τη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος με τον κ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες- αντικείμενο ήταν, κατά τις ίδιες πηγές, το ζήτημα των πλειστηριασμών, «που έχει αποκτήσει εμβληματικές διαστάσεις», αλλά και συνολικά το τετράπτυχο για «όχι» σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και για «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές, στα μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων και στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.

Επιπλέον, κύκλοι κοντά στον κ. Βενιζέλο τόνιζαν ότι «ήδη, φαίνεται η αλλαγή στους ρυθμούς της κυβέρνησης» και σημείωναν ότι από τώρα έως τις δημοτικές κι ευρωπαϊκές εκλογές είναι αποφασισμένη να αναλαμβάνει κάθε εβδομάδα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Επ' αυτού επισήμαιναν ότι την εβδομάδα που πέρασε το ΠΑΣΟΚ επέμενε σε δύο θέματα, αφενός για το σχέδιο «κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα» και, αφετέρου, για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που, όπως συμπλήρωναν, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις το ΠΑΣΟΚ.