Το νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων οδηγεί σε δήμευση της περιουσίας του ελληνικού λαού επισήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο, ο κ. Μαριάς τόνισε:

Το χαράτσι όχι μόνο δεν καταργείται όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα, μονιμοποιείται και από «τέλος» μετατρέπεται σε «φόρο». Ταυτόχρονα διευρύνεται και καλύπτει πλέον και οικόπεδα τα οποία είχαν εξαιρεθεί καθώς επίσης χωράφια και βοσκοτόπια βάσει συντελεστή θέσης, άρδευσης και χρήσης.

Όπως σημείωσε, «το χαράτσι προστίθεται στον ΦΑΠ και έτσι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων αυξάνεται, ενώ επιβάλλεται και ληστρικός «συντελεστής» μονοκατοικίας».

Χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικό και άδικο τον φόρο στα ακίνητα, διότι επιβάλλεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 50%, άρα φορολογείται αξία ακίνητης περιουσίας που δεν υπάρχει, ενώ τα εισοδήματα του ελληνικού λαού έχει μειωθεί δραματικά «και μάλιστα ο νέος φόρος είναι επίσης αντισυνταγματικός και διότι επιβάλλεται παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον φοροδοτική ικανότητα ,αφού ο ελληνικός λαός έχει φτωχοποιηθεί» όπως ανέφερε. 

Ισχυρίστηκε ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και η μικροιδιοκτησία, ενώ έρχονται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα σε σχέση με τα μεγαλύτερης αξίας και η έκπτωση φόρου, αφορά ελάχιστες περιπτώσεις και δεν αρκεί.

Είπε πως υποτίθεται ότι θα έχουν έκπτωση 50% από το Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητης Περιούσιας όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν οφείλουν στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση όμως τα στοιχεία περίπου 730.000 συμπολίτες μας έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα: στο ΙΚΑ 350.000 και στον ΟΑΕΕ 379.844, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο ανέρχονται σε 2.695.791. 

«Επομένως στην πράξη ελάχιστοι από τους ήδη φτωχοποιημένους συμπολίτες μας θα έχουν έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο ισχύει και για την έκπτωση 100% από το ΕΝΦΙΑ για τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ξεκινά από το πρώτο τετραγωνικό και καταλαμβάνει τα ημιτελή και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα», παρατήρησε. 

«Το παρόν νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είναι εξόχως αντιαναπτυξιακό, αφού η οικοδομή ως πυλώνας ανάπτυξης καταρρέει» ανέφερε ο Νότης Μαριάς προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες ακινήτων φορολογούνται αγρίως, προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Ταυτόχρονα ευνοούνται όσοι ήταν υπόχρεοι καταβολής ΦΑΠ, ενώ περαιτέρω με το περίφημο άρθρο 46 του νομοσχεδίου ο έφορος θα μπορεί πλέον να κάνει συντηρητική κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων πριν καν λήξει η προθεσμία καταβολής της οφειλής και μάλιστα χωρίς καν δικαστική απόφαση». 

Επίσης, οι διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο σε σχέση με την «οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας», ενόψει μάλιστα και της υπερφορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων θέτει επί τάπητος την αναγκαιότητα αύξησης της φορολόγησης των πλοίων και των εφοπλιστών προκειμένου και αυτοί να συμβάλλουν έμπρακτα στη στήριξη των δημοσιονομικών της χώρας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι ο ελληνικός εφοπλισμός επένδυσε πάνω από 11 δισ. δολάρια το 2013 για την απόκτηση 867 νέων πλοίων.

Τέλος, ο Νότης Μαριάς υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει χαριστικές διατάξεις όπως η παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, θαλασσίου χώρου και πυθμένα για δήθεν επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής του Ειδικού Φόρου Ακινήτων για συγκεκριμένες εταιρίες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και απαλλαγές από αστικές και ποινικές ευθύνες, τόσο των μελών του ΔΣ των θυγατρικών του ΕΟΜΕΧ, όσο και του περίφημου ειδικού διαχειριστή της ΕΡΤ ΑΕ, αλλά και «ρουσφετολογικές διατάξεις ενόψει των δημοτικών εκλογών με την ρύθμιση της περίφημης εθελουσίας διαδημοτικής μετακίνησης».

 Οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.