current views are: 1

14 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση15:17

«Κίνηση» στους δρόμους της Κεντροαριστεράς με φόντο τις διπλές εκλογές

Με το βλέμμα στραμμένο στις διπλές κάλπες του Μαΐου πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ξεπηδούν καθημερινά σε έναν αγώνα πολιτικής επιβίωσης και «ξεπλύματος» του παρελθόντος. 

Δημοσίευση 15:17’
αρθρο-newpost

Με το βλέμμα στραμμένο στις διπλές κάλπες του Μαΐου πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ξεπηδούν καθημερινά σε έναν αγώνα πολιτικής επιβίωσης και «ξεπλύματος» του παρελθόντος. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Με το βλέμμα στραμμένο στις διπλές κάλπες του Μαΐου πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ξεπηδούν καθημερινά σε έναν αγώνα πολιτικής επιβίωσης και «ξεπλύματος» του παρελθόντος. 

Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς με κόμματα, κινήσεις, πρωτοβουλίες, πολιτικούς σχηματισμούς, δεξαμενές σκέψεις, φόρουμ να μετρούν δυνάμεις και να προετοιμάζονται για ενδεχόμενες συμμαχίες, με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου. 

Σε μια προσπάθεια να διεμβολίσουν το νέο δίπολο που έχει σχηματιστεί μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύονται το κενό που έχει δημιουργηθεί από την εκλογική και μετέπειτα περαιτέρω δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. 

Οι κύριες δεξαμενές της ανερχόμενης κεντροαριστεράς είναι δύο: ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Οι δυσαρεστημένοι αποχωρούν και αυτοοργανώνονται. 

Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να «αναγεννήσει» το ΠΑΣΟΚ από τις στάχτες του, να ξορκίσει το παπανδρεϊκό και όχι μόνο παρελθόν με όχημα την Κεντροαριστερά.

Ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ ως πολύφερνη νύφη αναζητούν σαφή προσανατολισμό και επιδιώκουν να γίνουν ο ισχυρός τρίτος πόλος στον οποίο θα ενσωματωθούν οι ευρύτερες αριστερές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Γυρνούν την πλάτη στη Χαριλάου Τρικούπη, «σφυρίζουν αδιάφορα» για την επίσημη πρώτη της ελληνικής Ελιάς, συμμαχούν με τον Ανδρέα Λοβέρδο, αφήνουν όμως και μια χαραμάδα συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για νέα κόμματα και σχηματισμούς από τα ίδια φθαρμένα από την εξουσία πολιτικά πρόσωπα. 

Η «παράσταση» ελληνική Ελιά στο θεατρο Ακροπόλ

Ήταν όλοι εκεί από τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο,  στον Νίκο Μπίστη, τον Νίκο Χριστοδουλάκη, τον Γρηγόρη Ψαριανό αλλά και με ευρωπαϊκές παρεμβάσεις των Σουλτς και Σβόμποντα

Η πρωτοβουλία των «58» έθεσε όπως λένε τα θεμέλια για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παραταξης και έδωσαν το στίγμα για τις μελλοντικές κινήσεις.  

Δυο μέρες αργότερα τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές οι Πάρις Μουτσινά, Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (οι δύο πρώτοι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ και ο τρίτος από το ΠΑΣΟΚ) παρουσίασαν το πρόγραμμα του κόμματος “Κοινωνία πρώτα”. Πρόκειται για μια πολιτική κίνηση (οι περισσότεροι προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ) με στόχο να αποτελέσει μια  εναλλακτική ρεαλιστική πολιτική πρόταση.

Η κινητικότητα δεν σταματά όμως εδώ. Η πρώτη συμμαχία φέρει ήδη τις υπογραφές του Φώτη Κουβέλη και του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε πριν από ένα χρόνο τη «Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας» η οποία μετεξελίχθηκε στο κόμμα «Η Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα (κυρίως με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ).

Τρεις ακόμη απερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ πρώην βουλευτές η Λούκα Κατσέλη, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Ηλίας Μόσιαλος έχουν προχωρήσει στις δικές τους «κινήσεις». Η κ. Κατσέλη μαλιστα με την «Κοινωνική Συμφωνία για την Ελλάδα στην Ευρώπη», πρόλαβε χωρίς όμως αποτέλεσμα και τις εκλογές του 2012 ενώ βρίσκεται σε ένα διαρκές φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ταυτόχρονα μέσα στο ίδιο το σε υπο αποσύνθεση ΠΑΣΟΚ δημιουργούνται καθημερινά πολλές νέες τάσεις, κινήσεις και μέτωπα. Η μεγαλύτερη εκφρασμένη και σαφώς τοποθετημένη τάση πάντως αυτήν την ώρα είναι η Κίνηση των 75 που στηρίζουν ιστορικά στελέχη του Κινήματος.      


σχετικα αρθρα