Με κατηγορηματικό τρόπο αποκλείει το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο με συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς απαντά με μεγάλη αυστηρότητα στα σενάρια περί σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή.

«Τα θεωρώ και το λέω καθαρά σενάρια πολιτικής ανωμαλίας. Εάν μέσα σε όλα, έπρεπε να έχω το νου μου και σε κινήσεις ή σενάρια πολιτικής ανωμαλίας τότε θα έκανα το χατίρι όσων θέλουν τη χώρα γονατισμένη, ακυβέρνητη, μοιραία και άβουλη αντάμα. Εγώ τέτοιο χατίρι δεν κάνω σε κανέναν και για κανέναν λόγο. Πηγαίνω στον ευθύ δρόμο, πολιτευόμαι στο φως, ότι έχω να πω το λέω, ότι έχω να κάνω το κάνω, δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, εφτά μέρες την εβδομάδα, 52 εβδομαδες τον χρόνο, γιατί δεν έχει παραπάνω. Ο κόσμος βλέπει και καταλαβαίνει. Με όποιους κινούνται ενδεχομένως στα σκοτάδια δεν ασχολούμαι, αλλά και αυτούς ο κόσμος τους βλέπει και τους καταλαβαίνει. Όπως ξέρει και τα κίνητρά τους. Και αν χρειαστεί θα τους δώσει την απάντηση τους ταιριάζει. Αλλά δε νομίζω ότι θα χρειαστεί» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Μάιο, προσθέτοντας πως, αν υπολόγιζε με βάση το στενά κομματικό συμφέρον, θα τον συνέφεραν οι τριπλές εκλογές, αλλά για εκείνον «αποτελεί υπέρτατη προτεραιότητα να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η έξοδος από την κρίση».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι οι ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσουν την πτώση της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς απαντά πως «φαίνεται πως είναι εμμονή του κ. Τσίπρα να ρίξει αυτή την κυβέρνηση πάση θυσία. Μόνο που δεν του βγαίνει...»

«Το εξήγγειλε μέχρι τώρα πολλές φορές: Ήταν να μας «ρίξει» την άνοιξη.Δεν τα κατάφερε. Μετά ήταν μας «ρίξει» στις αρχές του καλοκαιριού. Πάλι δεν τα κατάφερε...Μετά ήταν μας «ρίξει» το φθινόπωρο. Είχε εξαγγείλει μάλιστα και εξέγερση ανατροπής από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Επίσης δεν του βγήκε. Μετά έκανε πρόταση μομφής που επίσης δεν του βγήκε. Και τώρα το μεταθέτει στις ευρωεκλογές... Καλό θα ήταν να κοιτάξει να διατυπώσει εναλλακτική λύση για τη χώρα. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει... Κι ύστερα να δει πως θα πείσει το κόμμα του. Γιατί ως τώρα μάλλον δεν τους πείθει. Το πρόβλημα με τον κ. Τσίπρα είναι πως για να έλθει πιο κοντά στη διακυβέρνηση πρέπει να αρνηθεί τον λαϊκισμό και να προσχωρήσει στην ευθύνη. Αλλά αν το επιχειρούσε αυτό, θα έχανε το κόμμα του. Που είναι η επιτομή του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Κι αυτό ούτε το θέλει ούτε το μπορεί. Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα» αναφέρει ο κ. Σαμαράς.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Σαμαράς παραδέχεται την υπερφορολόγηση των πολιτών σε αντίθεση με την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Οι πολίτες φέτος γονάτισαν από φόρους», παραδέχεται ο κ. Σαμαράς  προσθέτοντας πως το 2014 η φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί αισθητά. 

«Πράγματι, αν διαιρέσει κανείς το σύνολο των φορολογικών εσόδων του κράτους με το σύνολο του ΑΕΠ, θα διαπιστώσει ότι βρισκόμαστε κοντά ή κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως, υπάρχει και μία άλλη διάσταση. Σχετικά μεγάλο μέρος του εθνικού εισοδήματος διαφεύγει από την φορολόγηση. Κάναμε φέτος, για πρώτη φορά, σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής, αλλά πρέπει να επιμείνουμε γιατί η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να υπάρχει. Έτσι,υπάρχουν ακόμα πολλοί που ξεφεύγουν, αλλά όσοι δεν μπορούν να ξεφύγουν -οι περισσότεροι δηλαδή- πληρώνουν δυσανάλογα πολλά! Κι αυτό πάμε να περιορίσουμε με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε τελικά να παίρνουμε λίγα από πολλούς, όχι πολλά από λίγους  και, μάλιστα, τους πιο ανήμπορους. Και, τέλος, οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν  ακόμα περισσότερο το 2013 γιατί κάλυψαν όλες τις απλήρωτες οφειλές τους σε φόρους από τα προηγούμενα χρόνια. Κι έτσι υπερφορολογήθηκαν, πράγματι. Και, για να πούμε όλη την αλήθεια, φέτος στην Ελλάδα έπεσαν πολλές πληρωμές φόρων μαζί! Και σημασία δεν έχει τι λένε οι στατιστικές, αλλά τι ένιωσε η πλειονότητα των πολιτών, που γονάτισε από φόρους φέτος. Όμως, το 2014, αυτό θα είναι πολύ περιορισμένο και από τα επόμενα χρόνια θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών θα μειωθεί αισθητά κι άλλο… Το μεγάλο και δύσκολο βήμα έγινε ήδη το 2013. Στο εξής, τα πράγματα θα πηγαίνουν μόνο καλύτερα από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης».

Επίσης ο κ. Σαμαράς δεν ανησυχεί για τα αποτελέσματα των κρίσιμων ψηφοφοριών στη βουλή, επισημαίνοντας πως οι βουλευτές έχουν δείξει απόλυτη υπευθυνότητα και έχουν υποστηρίξει τα πολύ δύσκολα νομοσχέδια που έχουν ήδη περάσει. «Από εδώ και στο εξής, οι δυσκολίες θα είναι πολύ μικρότερες» δηλώνει, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ανοιχτά αφτιά και μυαλά και ακούει τους βουλευτές όλων των κομμάτων. 

Επαναλαμβάνει, δε, την άποψή του πως μέσα στη βουλή υπάρχουν πολλοί που αν και δεν συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική δεν θα αφήσουν να υπάρξει κύκλος πολιτικής ανωμαλίας στην Ελλάδα. 

«Υπάρχει και η κοινή λογική, η αίσθηση εθνικού συμφέροντος, αν θέλετε, που επιβάλλει η κυβέρνηση αυτή να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί εκ του αποτελέσματος, αφού το ολοκληρώσει. Όχι να υποχρεωθεί να το αφήσει στη μέση, ρίχνοντας τη χώρα πίσω στην ακυβερνησία. Εμείς προσπαθούμε να απομακρυνθούμε ολοταχώς από το χείλος της καταστροφής, όχι να μας επιστρέψουν εκεί. Κι αυτό δεν το βλέπουμε μόνον εμείς, που ασκούμε τη διακυβέρνηση, το βλέπουν και πολλοί άλλοι» τονίζει.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η απόφαση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους πρέπει να ληφθεί από τους εταίρους το αργότερο έως την Άνοιξη, αφήνει να εννοηθεί πωςυπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας, τονίζει πως δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο και αποκαλύπτει ότι, πρόσφατα, συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.

«Οι σχέσεις μου με τον Καραμανλή είναι άριστες, όπως ήταν πάντα. προ ημερών βρεθήκαμε και τα είπαμε σαν καλοί φίλοι. Τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.