«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία και η συντηρητική Ευρώπη θα βρεθεί για πρώτη φορά μπροστά στην ανάγκη να αποφασίσει στ΄αλήθεια αν θα αλλάξει πολιτική και συμπεριφορά ή αν θα αυτοκτονήσει» σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Διαβεβαιώνει, δε, πως η Ευρώπη «θα αλλάξει πολιτική και θα ΄ναι ντάλα μεσημέρι». Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι το «πολιτικό και το ηθικό καντήλι της κυβέρνησης έχει τελειώσει προ πολλού» και θέτει ως ορόσημο για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού τις ευρωεκλογές.

«Οι ευρωεκλογές δεν θα είναι αφετηρία εξελίξεων, αλλά προδιαγεγραμμένο όριο, που λειτουργεί προκαταβολικά ως καταλύτης εξελίξεων» λέει. 

«Το πολιτικό, και ηθικό θα έλεγα, καντήλι αυτής της κυβέρνησης έχει τελειώσει προ πόλου. Δεν υπάρχει δέσμευσή τους που να μην παραβίασαν, ψέμα που να μην το είπαν, εκβιασμός που να μην τον άσκησαν. Η συμμαχία τους θρυμματίζεται μπροστά στα μάτια μας, ο λαός τούς γυρίζει την πλάτη, το πολιτικό σκηνικό ανασυντίθεται. Η κυβερνητική πλειοψηφία ξεκίνησε με 179 βουλευτές τον Ιούνιο, και τώρα έχει 154, αν τους έχει και αυτούς.

Και αυτή τη στιγμή κυβερνούν κάνοντας ότι δεν βλέπουν τι γίνεται στην κοινωνία. Νομοθετούν παρακάμπτοντάς τη Βουλή και τους θεσμούς. Έχουν χάσει κάθε ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Οι ευρωεκλογές είναι ένα ορόσημο, γιατί το αποτέλεσμά τους θα είναι συντριπτικό για τα κόμματα του Μνημονίου. Και ένα αποτέλεσμα, τόσο απόλυτα καταδικαστικό για τους ίδιους και την πολιτική τους, δεν θα μπορούν να παραστήσουν ότι το αγνοούν. Η απόλυτη δεν επίγνωση αυτού του δεδομένου από τα στελέχη και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πυροδοτεί άμεσα εξελίξεις. Με δύο λόγια οι ευρωεκλογές δεν θα είναι η αφετηρία εξελίξεων αλλά προδιαγεγραμμένο όριο που λειτουργεί προκαταβολικά ως καταλύτης εξελίξεων».

Χαρακτηρίζει «έτος μηδέν για τον λαό και τη χώρα» το το 2014», καθώς, όπως λέει, «τελειώνει η πενταετία της πτώσης και την κατάρρευσης. Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η βουλή, στην οποία θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, με «τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, όπως το 1953 για η Γερμανία, με μορατόριουμ και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπολοίπου», ενώ χρεώνει «αναξιοπιστία» στον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνοντας πως δεν έχει νόημα να ασχοληθεί με τις «διαρκείς ύβρεις και απειλές του». 

Απαντώντας σε ερώτηση περί του σκηνικού εσωτερικού διχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του κόμματος τονίζει: «Εμείς δεν θα κυκλοφορούμε με φίμωτρα, όπως πολλοί στα κόμματα της πλειοψηφίας». Θεωρεί αυτονόητη τη σύγκρουση, «στο πλαίσιο μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης», με την ελίτ -ελληνική και ευρωπαϊκή- «όταν η επιδίωξή της είναι να μας γυρίσει 100 χρόνια πίσω». 

Αναφερόμενος στην παρέμβαση των «58» για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η προσπάθεια κατασκευής μιας "Κεντροαριστεράς" από τα πάνω, από συγκροτήματα ΜΜΕ και εξαρτήματα του παλιού και εν πολλοίς φθαρμένου προσωπικού, είναι τελείως έξω από τα προβλήματα και τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας». 

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για το αν κάποιος βουλευτής της συμπολίτευσης καταψηφίσει, σημαίνει ότι «ανοίγει» την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «η κοινωνία δεν αντέχει, ούτε συγχωρεί παιχνιδάκια» και καλεί τους βουλευτές «να ανοίξουν, ή να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα της συνείδησής τους».

«Καλώ όλους τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ανοίξουν, ή να κρατήσουν ανοιχτή, την πόρτα της συνείδησής τους. Να ακούσουν τη φωνή του πολίτη. Αν για την προπαγάνδα της κυβέρνησης η συνταγματική επιταγή να κρίνει και να ψηφίζει ο κάθε βουλευτής κατά συνείδηση αποτελεί προτροπή σε αποστασία, τότε οι λέξεις έχουν χάσει οριστικά το νόημά τους.

Και αν έφτασαν να ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη συνείδηση, τότε αυτό είναι τιμή μας. Αλλά, εδώ δεν χωρούν παιχνιδάκια, γιατί η κοινωνία δεν αντέχει, ούτε συγχωρεί παιχνιδάκια. Ο,τι κι αν λέγεται, είναι πάρα πολλοί πλέον οι βουλευτές που δηλώνουν είτε μέσω διαρροών, είτε ακόμα και επωνύμως, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ρυθμίσεις όπως ο φόρος της ακίνητης περιουσίας, ή η επαναφορά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Τους καλούμε λοιπόν να το κάνουν.

Όχι για να ανοίξουν κάποιες πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επαναλαμβάνω, για να ανοίξουν, ή να κρατήσουν ανοιχτή, την πόρτα της δικής τους συνείδησης. Και όσο για τη δική μας πόρτα, ας μην ανησυχούν για την αριστερή μας αγνότητα οι αυτουργοί της πιο ετερόκλητης κυβερνητικής σύμπραξης που γνώρισε μεταπολιτευτικά ο τόπος».