current views are: 1

15 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:24

Η σύλληψη του Αντώνη Κάντα φέρνει «στο φως» ένα νέο σκάνδαλο

Άλλη μία σκανδαλώδη σύμβαση έρχεται στο προσκήνιο της Δικαιοσύνης αλλά και της επικαιρότητας, η οποία θα στοιχίσει στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 216 εκατομμύρια ευρώ.

Δημοσίευση 16:24’
αρθρο-newpost

Άλλη μία σκανδαλώδη σύμβαση έρχεται στο προσκήνιο της Δικαιοσύνης αλλά και της επικαιρότητας, η οποία θα στοιχίσει στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 216 εκατομμύρια ευρώ.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Άλλη μία σκανδαλώδη σύμβαση έρχεται στο προσκήνιο της Δικαιοσύνης αλλά και της επικαιρότητας, η οποία θα στοιχίσει στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 216 εκατομμύρια ευρώ

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας, φαίνεται ότι πετάχθηκαν από το παράθυρο ή κατέληξαν πολλά από τα εκατομμύρια αυτά σε κάποιες τσέπες. 

Πρωταγωνιστές στην ιστορία αυτή, μεταξύ άλλων, ήταν η κυβέρνηση Σημίτη, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος , ενδεχομένως και ο Γιάννος Παπαντωνίου, ΕΑΒ, η Siemens και ο Αντώνης Κάντας που ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών (υπό το διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων τον Γιάννη Σμπώκο).

Ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε στους εξοπλισμούς από το 1996 έως και το 2002 . Δηλαδή θήτευσε και την περίοδο που υπουργός Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Να θυμίσουμε ότι με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα συνελήφθη ο Αντώνης Κάντας κατηγορούμενος, για άμεση συνεργεία στην απιστία του Άκη Τσοχατζόπουλου επί υπουργείας του οποίου υπεγράφη το Σεπτέμβρη του 99 η σύμβαση για την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και ο εκσυγχρονισμός του (ΕΡΜΗΣ 2), για δωροδοκία από άγνωστο εκπρόσωπο της SIEMENS και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω 216.000.000 ευρώ και σύμφωνα με κάποιους που είναι σε θέση να γνωρίζουν το κόστος αυτό ανέρχεται στα 300.000.000 ευρώ. Ποιο είναι το τραγικό; Το σύστημα αυτό που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί από το 2000 περίπου ακόμα δεν έχει παραδοθεί. Από το Πεντάγωνο θεωρείται ότι δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε, είναι εκτός προδιαγραφών. Παραμένει άγνωστο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ποια θα είναι η τύχη του προγράμματος αυτού. Πέρα , όμως, από το οικονομικό έγκλημα που έχει διαπραχθεί ο Στρατός στερείται ένα πολύ βασικό όπλο (τις τηλεπικοινωνίες του) και βέβαια δεν μπορεί να προβεί σε νέα αγορά… 

Τον Αντώνη Κάντα «καίει», έγγραφο της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος που έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, σύμφωνα με το οποίο εμφανίζεται ως διαχειριστής λογαριασμού 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζα της Σιγκαπούρης τα οποία έφτασαν εκεί, σύμφωνα με πόρισμα μέσω δυο off shore εταιριών. Ο Αντ. Κάντας αναφέρεται χαρακτηριστικά ως «Beneficial owner» του λογαριασμού αυτού.

Πως και πότε ξεκίνησε το σκάνδαλο 

Ο Ελληνικός Στρατός μέχρι το 1999 είχε τηλεπικοινωνίες εποχής 2ου Παγκοσμίου Πολέμου σχεδόν. Τότε αποφασίστηκε ότι πρέπει να εκσυγχρονισθεί καθώς η άμεση και ασφαλισμένη πληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει στην νίκη ή στην πανωλεθρία ενός πολέμου. 

Η τότε νομοθεσία επέτρεπε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στην προμήθεια ενός νέου τηλεπικοινωνιακού συστήματος κρυπτασφαλισμένου. Το ονόμασαν “ΕΡΜΗΣ 2”. Αρχικά είχε αποφασιστεί να γίνει διεθνής διαγωνισμός αλλά όταν ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Α. Τσοχατζόπουλος, με απόφαση του… ΚΥΣΕΑ ανατέθηκε το έργο απευθείας στην ΕΑΒ(!).

Τώρα τι σχέση είχε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με τις τηλεπικοινωνίες και ασυρμάτους; Καμία απολύτως. Ωστόσο ανέλαβε να είναι η επίσημη προμηθεύτρια εταιρία(!). 

Από εκεί ξεκινάει η όλη ιστορία και θα πρέπει να ερευνηθεί το σκεπτικό της απόφασης αυτής, αν και η διαδικασία ήταν καθόλα νόμιμη με την τότε νομοθεσία. Η ΕΑΒ αφού πήρε τη δουλειά αναζήτησε στη συνέχεια τον κατασκευαστή του έργου “ΕΡΜΗΣ2”. Επιλέχθηκε η γνωστή και …πολλά υποσχόμενη SIEMENS. 

Κανείς από το τότε …ΚΥΣΕΑ , την ΕΑΣ και το υπουργείο Άμυνας δεν προβληματίσθηκε αν η δουλειά αυτή ,που είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, θα έπρεπε να δοθεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία που διέθετε την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εγκαταστάσεις για την ολοκλήρωση του έργου αυτού. 

Επιπλέον οι επιτελείς του ΓΕΣ θα μπορούσαν να παρακολουθούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα από κοντά και να γίνονταν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις όπου κρίνονταν αναγκαίο. Ταυτόχρονα θα δίνονταν και η δυνατότητα της υποστήριξης του συστήματος , αναβάθμισης και συντήρησης από ελληνικά χέρια με χαμηλότερο κόστος και χωρίς επικίνδυνες χρονοτριβές. 

Η συγκεκριμένη αρχική σύμβαση ήταν ύψους 216.000.000 ευρώ και όλη η δουλειά υποτίθεται ότι θα γίνονταν στο Βερολίνο για την ανάπτυξη της …. Γερμανικής Βιομηχανίας (!). 

Την ώρα που η εγχώρια αμυντική βιομηχανία παρά τις αιματηρές προσπάθειες της “βούλιαζε” και οι Έλληνες επιστήμονες έμεναν άνεργοι από την περιφρονητική τότε “σοσιαλιστική” κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ το “ΕΡΜΗΣ2” υπερκοστολογήθηκε κατα 25% , με δεδομένο ότι μία υπερκοστολόγηση έως 11% είναι κάτι που ίσως να συγχωρείται σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους. Και τότε από τον Άκη Τσοχατζόπουλο δόθηκαν μεγάλες και γενναιόδωρες προκαταβολές . Τα πρώτα αποτελέσματα από την πορεία του προγράμματος ήταν απογοητευτικά. Δεν υπήρχε ανταπόκριση στις προδιαγραφές που είχε ζητήσει το ΓΕΣ. Τότε άρχισαν κάποιοι να μπερδεύουν το “κουβάρι”. 

Οι υπεύθυνοι από την Διεύθυνση Εξοπλισμών προχωρούσαν με πολύ ευκολία …σε τροποποιητικές συμβάσεις. Νέες πολυσέλιδες συμφωνίες που αν δεν είναι κανείς πολύ γνώστης του αντικειμένου δεν μπορεί να αντιληφθεί αν υποβαθμίστηκαν οι αρχικές προδιαγραφές που είχε θέσει το ΓΕΣ. 

Το πιο ωραίο είναι ότι, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν , η αρχική σύμβαση ξεκίνησε από τα 216.000.000 ευρώ για να φτάσει στο τέλος τα 300.000.000 ευρώ.

Και ενώ το ΕΡΜΗΣ2 δεν ανταποκρίνονταν όπως έπρεπε το δημόσιο έδινε και “μπουρμπουάρ” άλλα 84.000.000 ευρώ. Σίγουρα ο Α. Κάντας δεν αποφάσιζε μόνος του. Στην ιστορία αυτή έχουν βάλει πολλοί τις υπογραφές τους.
 
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αυτό έργο αυτό ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πληρωθεί πάνω από το μισό του κόστους του. 

Αλλά και στην καλύτερη περίπτωση να παραδοθεί αύριο το “ΕΡΜΗΣ2” θα είναι πλέον τεχνολογικά ξεπερασμένο. Θα πρέπει να πάμε σε πλήρη αναβάθμισή του(!). Γεγονός που συνεπάγεται άλλα λεφτά , σε μια περίοδο που στο Πεντάγωνο γίνονται περικοπές από παντού. 

Για όποιον ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί πως θα περιμένει το ΓΕΣ να λειτουργήσει το ΕΡΜΗΣ2 μπορεί να ενημερωθεί από το συγκεκριμένο αρχείο του Γενικού Επιτελείο Στρατού που έχει στη ιστοσελίδα του.


σχετικα αρθρα