Γράφει η Γωγώ Κυριαζή 

«Καυτή» εβδομάδα αρχίζει από τη Δευτέρα για την κυβέρνηση καθώς οι συζητήσεις  με την τρόικα παραμένουν ανοικτές σε τέσσερα κρίσιμα μέτωπα, ενώ στη Βουλή πρέπει να περάσουν σημαντικά νομοσχέδια, όπως ο νέος φόρος για τα ακίνητα αλλά και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. 

Ταυτόχρονα, την Τετάρτη αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, γεγονός που θα προκαλέσει «ναυμαχία» ανάμεσα σε Βενιζέλο και Τσίπρα και αναμφίβολα θα πυροδοτήσει νέες κοινοβουλευτικές διαμάχες. 

Μία πρώτη γεύση για το εκρηκτικό κλίμα που θα επικρατήσει εντός Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα δόθηκε  από σύσσωμα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτές της συγκυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αν και κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας μάλιστα πως τα έσοδα από τον φόρο στα ακίνητα έχουν ήδη ψηφιστεί με τον Προϋπολογισμό του 2014, δέχθηκε σκληρή κριτική σχετικά με το γεγονός πως στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις που δεν είχαν αρχικά προβλεφθεί. 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος εμφανίστηκε θετικός απέναντι στο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει διατάξεις που δεν συνδράμουν στην είσπραξη εσόδων. 

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, Δάνης Τζαμτζής και Γιώργος Βλάχος όχι μόνο απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο αλλά αναγνώρισαν ότι οι διατάξεις έχουν αλλάξει φιλοσοφία. Ωστόσο, κάλεσαν τον κ. Στουρνάρα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες βελτιωτικές αλλαγές. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις καθ΄όλη την εβδομάδα με στόχο να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το επόμενο Σάββατο. 

Την ίδια ώρα, εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και σε νομοθετική πρωτοβουλία για τους πλειστηριασμούς με δεδομένο ότι η ισχύς της προστασίας της πρώτης κατοικίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. 

Αν και η τρόικα μοιάζει αμετακίνητη στο θέμα των κριτηρίων, όπως φάνηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τους πολίτες από τους πλειστηριασμούς καθώς διαφορετικά θα βρισκόταν αντιμέτωπη με απρόβλεπτες εξελίξεις. 

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να νομοθετήσει, ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση, εάν δεν καταστεί εφικτό να βρεθεί γραμμή συνεννόησης. 

Σημειώνεται ότι στο ακανθώδες ζήτημα των πλειστηριασμών υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στο να παραμένει σε ισχύ ο νόμος Κατσέλη για τη δικαστική προστασία και σε ό,τι αφορά το μόνιμο καθεστώς κατά το πρότυπα του Ιρλανδικού μοντέλου που θα ισχύσει από το 2015. 

Εν τω μεταξύ, δοκιμασία για την κοινοβουλευτκή συνοχή αναμένεται να είναι και η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που θα διεξαχθεί την Τετάρτη έπειτα από πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει για «σφυροκόπημα» στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ευελπιστούν πως και οι βουλευτές της δικομματικής θα εμφανιστούν ενωμένοι απέναντι στο «κατηγορητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, το βάρος της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου παραμένει αβέβαιο εάν οι βουλευτές της ΝΔ θα υποστηρίξουν τον κ. Βενιζέλο δεδομένου ότι στη «γαλάζια» πτέρυγα είναι διάχυτος ο προβληματισμός για τη στήριξη που παρέχει στο συγκεκριμένο ζήτημα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός.