Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Πολλές απορίες προκάλεσε η κίνηση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γεργκ Άσμουσεν, να αφήσει την σημαντική του θέση και να αποδεχθεί αυτή του υφυπουργού Εργασίας στην κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία. Μιας επιλογής που έχει έντονο παρασκήνιο.

Πρόσφατα, όταν το όνομα του -πολλά υποσχόμενου- Άσμουσεν έπαιξε για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και τη διαδοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ίδιος έδωσε τέλος στις φήμες δηλώνοντας πως σκοπεύει να τιμήσει το συμβόλαιό του με την ΕΚΤ που λήγει στα τέλη του 2019. Τι άλλαξε όμως από τότε και ο σοσιαλδημοκράτης οικονομολόγος αποδέχθηκε μία θέση υφυπουργού υπό την Άντρεα Νάλες;

Η απάντηση είναι οικογενειακοί λόγοι. Ο 47χρονος Άσμουσεν επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την επιλογή του αυτή, αφού αυτός εργάζεται στη Φρανκφούρτη όπου εδρεύει η ΕΚΤ, ενώ η οικογένειά του διαμένει στο Βερολίνο. «Η απόφαση δεν ήταν εύκολη για μένα. Οι λόγοι γι' αυτό το βήμα είναι προσωπικής φύσεως» δήλωσε στους Financial Times, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούσε να περνάει αρκετό χρόνο μαζί με τα δύο μικρά παιδιά του. 

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πάντως, ανέλαβε τη θέση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συμβάλει με την τεχνογνωσία του στην καθιέρωση του κατώτατου μισθού, ζήτημα που συζητήθηκε πολύ έντονα στις διαπραγματεύσεις CDU/CSU-SPD.
Η αποχώρηση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας από την ΕΚΤ, πάντως, αφήνει μεγάλο κενό, προς θλίψη του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι.

«Προσέφερε πολύ μεγάλη βοήθεια στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ανταποκρίθηκε με επιτυχία και σε άλλες προκλήσεις. Προσωπικά θα μου λείψει» δήλωσε ο ιταλός τραπεζίτης. 

Ο Άσμουσεν, εξάλλου, είχε στηρίξει το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του, επίσης Γερμανό, Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος είχε παραιτηθεί, συγκεκριμένα, εξαιτίας του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που προώθησε το 2012 ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Για το ίδιο ζήτημα είχε εκφράσει έντονες επικρίσεις και το άλλο μέλος του 23μελούς Δ.Σ. της Τράπεζας και επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Το Βερολίνο αναμένεται να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση στην ΕΚΤ, ορίζοντας νέο μέλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο που είναι πολύ πιθανό να είναι γυναίκα. Υποψήφιες είναι η αντιπρόεδρος της Bundesbank Σαμπίνε Λάουτενσλέγκερ, η επικεφαλής της εποπτικής αρχής BaFin Έλκε Κένιχ και η διευθύντρια του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών της Χάλε, Κλαούντια Μπαχ.