Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σκληρή απάντηση στα σενάρια που κυοφορούνται στο παρασκήνιο για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού ήδη από την τρέχουσα Βουλή έδωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά από μία μακρά περίοδο που το Μαξίμου βρισκόνταν αντιμέτωπο με έναν συνεχή «πόλεμο νεύρων» εξαιτίας των πάσης φύσεως φημών που κυκλοφορούσαν.

Καταγγέλλοντας εκ προοιμίου οποιαδήποτε εκδοχή αλλαγής Πρωθυπουργού ως επιλογή πολιτικής ανωμαλίας, ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε ό,τι περιγράφει εδώ και μήνες πολλούς το newpost, ότι δηλαδή ο ίδιος ουδεμία διάθεση έχει να αποτελέσει τον επόμενο... Παπανδρέου.

Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος όχι μόνον να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μακροημέρευσης της κυβέρνησης αλλά και κάθε ελπίδα νέας επικράτησης στις εκλογές για τη Νέα Δημοκρατία. Εκλογές που ο ίδιος έσπευσε να τοποθετήσει χρόνο μετά τις Ευρωεκλογές, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες την Άνοιξη.

Χωρίς, σχεδόν, την παραμικρή ονομαστική αναφορά, πλην αυτής για τον Κ. Καραμανλή και τη συνάντηση που είχαν ως «καλοί φίλοι», ο Πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο προς τα εντός κόμματος στελέχη που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να φλερτάρουν με την ιδέα ενός μεταβατικού Πρωθυπουργού ή με την ιδέα να βρεθούν οι ίδιοι σε ηγετική θέση στο ενδεχόμενο αναγκαστικής συγκρότησης ενός μεγάλου συνασπισμού από την τρέχουσα ή την επόμενη βουλή όσο και προς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, την αγωνία του οποίου περί πρόωρων εκλογών έσπευσε να καθησυχάσει απορρίπτοντας, όπως προελέχθη, το στήσιμο εθνικών καλπών το Μάιο.

«Τα είπαμε σαν καλοί φίλοι με Καραμανλή»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επιλογή του κ. Σαμαρά να δημοσιοποιήσει, ο ίδιος, συνάντηση που είχε με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προ 10ημέρου και έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς είχε, νωρίτερα, ακούσει υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης – που διατηρεί ανοικτούς διαύλους και με τις δύο πλευρές – να τον διαβεβαιώνει ότι ο κ. Καραμανλής απέχει από κάθε σενάριο αμφισβήτησης της κυβέρνησης ενώ δεν υιοθετεί πλήρως και όσα λένε δημοσίως στελέχη που ανήκουν στον κύκλο επιρροής του (Βλάχος, Αντώναρος, Παυλόπουλος), καίτοι τα περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη.

 Το newpost είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, πριν τη συνάντηση, είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, στον απόηχο των σκληρών επιθέσεων που δεχόταν το επιτελείο του Μαξίμου από την «καραμανλική» πτέρυγα του κόμματος.

Με την επιλογή του να κοινοποιήσει τη συνάντηση με τον Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς επιτυγχάνει δύο στόχους. Αφενός εμφανίζει τη Ν.Δ. ως ενιαία και αδιαίρετη ενόψει της δύσκολης συνέχειας καθώς ούτως ή άλλως και ο ίδιος ο Καραμανλής σε κατ΄ ιδίαν επαφές του με πολιτικούς και δημοσιογράφους περιγράφει ως μονόδρομο για τη χώρα τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά.

Αφετέρου αποδυναμώνει, προληπτικά, και την κριτική που πιθανότατα θα ασκηθεί επί της ασκούμενης πολιτικής από «καραμανλικά» στελέχη.

Με τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή να συναντάται και να στηρίζει Σαμαρά οι επικριτές θα σκεφτούν δύο φορές πριν ασκήσουν κριτική ενώ σε κάθε περίπτωση το επιτελείο Σαμαρά θα μπορεί να διατυπώνει την εκτίμηση ότι εκφράζουν προσωπικές και μόνον απόψεις και δεν διερμηνεύουν τα αισθήματα του πρώην Πρωθυπουργού.