current views are: 2

16 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:28

H Ευρωπαϊκή Αριστερά «βλέπει» στο πρόσωπο του Τσίπρα έναν νέο ηγέτη

Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  για την θέση του προέδρου της Κομισιόν δίνει έναν ακόμα πόντο στο ευρωπαϊκό προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Δημοσίευση 05:28’
αρθρο-newpost

Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  για την θέση του προέδρου της Κομισιόν δίνει έναν ακόμα πόντο στο ευρωπαϊκό προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  για την θέση του προέδρου της Κομισιόν δίνει έναν ακόμα πόντο στο ευρωπαϊκό προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου το γεγονός ότι μετά την συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά της Ευρώπης Όλι Ρεν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας  ήρθε η υποψηφιότητα του για την θέση του προέδρου της Κομισιόν γεγονός που φέρνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καρδιά των γεγονότων.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία να προωθήσουν όχι μόνο τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και να γνωστοποιήσουν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το υψηλό ποσοστό-84,1%- με το οποίο εξελέγη ως υποψήφιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ακόμα ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βλέπουν στο πρόσωπο του έναν νέο ηγέτη έτοιμο να πρωτοστατήσει προκειμένου να καμφθούν οι οποίες αγκυλώσεις έχουν φέρει τις χώρες του Νότου σε αυτή την δραματική κατάσταση λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την εκλογή του ανέφερε ότι «οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μια συμβατική πολιτική αναμέτρηση. Είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης και της προοπτικής της για τους λαούς».

Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικά από τα στελέχη της Κουμουνδούρου κυρίως γιατί έτσι διεμβολίζεται το κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι στην Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας είναι άγνωστος και δεν και σχεδόν ανεπιθύμητος.

«Αμέσως μετά τα τις γιορτές των Χριστουγέννων θα ξεκινήσει η καμπάνια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς λένε οι συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν θα έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό.

Στις δηλώσεις που έκανε μάλιστα στην Μαδρίτη ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα αυτής της καμπάνια λέγοντας χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητα του εναλλακτική.

«Η Ευρώπη που οικοδόμησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυρίαρχων δυνάμεων της Λαϊκής Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των κοινών οραμάτων της αλληλεγγύης και της προόδου. Είναι μια Ευρώπη που αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ των ισχυρών και των πλουσίων και την φτώχεια, την εξαθλίωση, τον πόνο, στους φτωχούς και τους αδύναμους.

Θέλουμε να καταθέσουμε τη μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση στην Ευρώπη της φτώχειας, του νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού που έχουν οικοδομήσει οι κυρίαρχες δυνάμεις.

Ξέρουμε ότι αυτή η αναμέτρηση δεν είναι μια πλατιά και ανοιχτή δημοκρατική αναμέτρηση, διότι οι δυνάμεις που οικοδόμησαν τη σημερινή Ευρώπη φοβούνται τη δημοκρατία. Παρ όλα αυτά, έστω και αυτή τη χαραμάδα δημοκρατίας, αυτή τη δυνατότητα που μας δίνει η διαδικασία που έχει οριστεί, η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα την αξιοποιήσει, προκειμένου να αναδείξει την εναλλακτική πρόταση απέναντι στους αποτυχημένους πολιτικούς, τους αποτυχημένους ηγέτες που έχουν δημιουργήσει τη σημερινή θλιβερή κατάσταση για την Ευρώπη και τους λαούς της.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι η δική μου υποψηφιότητα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, διότι προέρχεται από μια χώρα που έχει γίνει το πειραματόζωο της κρίσης και έχει υποστεί τις συνέπειες μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας. Όμως δεν θα επιδιώξω να είναι μια υποψηφιότητα που θα αφορά το Νότο της Ευρώπης ή ειδικότερα την Ελλάδα, αλλά θα είναι μια υποψηφιότητα που θα αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Θα είναι η εναλλακτική υποψηφιότητα, η υποψηφιότητα της Αριστεράς για όλη την Ευρώπη, διότι, κατά τη δική μας άποψη, οι διαχωρισμοί δεν είναι γεωγραφικοί, αλλά πολιτικοί. Διότι η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι μια Ευρώπη που αφορά όλους τους λαούς είτε κατοικούν στο Βορρά, είτε στο Νότο, είτε στη Δύση, είτε στην Ανατολή».


σχετικα αρθρα