Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ο χώρος, όπου θα διεξαχθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, το ερχόμενο Σάββατο, θα είναι το πρώτο πραγματικό πεδίο μάχης για το Βενιζέλο, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στην συνεδρίαση, κρίνεται η στρατηγική του επιλογή, να οδηγήσει το καταρρέον ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές υπό την ομπρέλα των 58 με διπλό στόχο: Είτε να βελτιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, είτε ο ίδιος, να μπορέσει να επιμερίσει τις ευθύνες για την ήττα.

Αυτόν ακριβώς το σχεδιασμό θέλουν να αποτρέψουν όσοι την επόμενη των εκλογών σκοπεύουν να αμφισβητήσουν το Βενιζέλο και την πολιτική γραμμή του κόμματος. Και στο να απορριφθεί η συμμαχία με τους 58 ώστε να αποκόψουν τις στρατηγικές διεξόδους του Βενιζέλου στόχευε η επιστολή των «παπανδρεϊκών υφυπουργών» που ζήτησαν τη σύγκλιση της ΚΑΕ τώρα.

Με όρους γουέστερν, ο επικεφαλής των «υφυπουργών» Θάνος Μωραϊτης, ως άλλος Άικ Κλάντον, πέταξε το γάντι στο Βενιζέλο και τον ανάγκασε να αναζητήσει την απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή, όπως οι αδελφοί Ερπ στο Ο.Κ. Κοράλ.

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τη μυθολογία της πιο διάσημης μονομαχίας στην ιστορία του Ουέστ, μπορούν να δουν τις αναλογίες ανάμεσα στο Βενιζέλο και τον Γουάιατ Έρπ, τον δύσκολο και βαρύ  σερίφη που στήριζαν οι νοικοκυραίοι και οι επιχειρηματίες του Τουμπστόουν, και τον αντιπαθούσαν σφόδρα οι καουμπόις και οι ράντσερ.

Ο Κλάντον ήταν ένας τέτοιος Κάουμπόι και ημιπαράνομος και ήταν επικεφαλής της ομάδας καουμπόις και ράντσερ που βρέθηκαν απέναντι στους Ερπ στο ΟΚ Κοράλ. Ο ρόλος του Κλάντον ταιριάζει στο Μωραϊτη που βιώνει λάθρα ως κυβερνητικός βουλευτής, αφού ποτέ δεν έκρυψε ποτέ ότι διαφωνεί με τη συνεργασία στην κυβέρνηση Σαμαρά και με τον μνημονιακό προσανατολισμό.

Ο Μωραΐτης ήταν πάντα σε πόλεμο με τους εκσυγχρονιστές, ως επικεφαλής της νεολαίας με τις ευλογίες του Ακη. Ως γνήσιο αριστερόστροφο ΠΑΣΟΚ πιθανόν να αισθανόταν πιο άνετα σε μια συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι έχει φιλοδοξίες να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ δεν το κρύβει: Από το γραφείο του έφυγε το περίφημο μέιλ το βράδυ της Πέμπτης και εκείνος απάντησε την Παρασκευή στις διαρροές του Βενιζέλου.   

Το διακύβευμα της μονομαχίας του Σαββάτου είναι λοιπόν ευρύτερο από το σχήμα, με το οποίο θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Αν χάσει ο Βενιζέλος, δεν θα μπορεί πια να σταθεί. Και απέχει πολύ από το να έχει τη νίκη στο τσεπάκι του, το τοπίο στην Κ.Ε. είναι θολό και ο δρόμος ως το Σάββατο  μακρύς και γεμάτος αγωνίες.

Όποιος αναλογιστεί τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στην Κ.Ε. στις αρχές Μαρτίου, καταλαβαίνει ότι αμέσως  ότι ο Βενιζέλος δεν ελέγχει το σώμα.  Χρειάζεται συμμάχους. Όπως ο Ερπ, χρειάζεται έναν Ντοκ Χολιντέη.

Ο Ντοκ Χολιντέη ήταν μια παράξενη φυσιογνωμία, γιατρός και χαρτοπαίκτης, φυματικός και πιστολέρο. Στο ΟΚ. Κοράλ βρέθηκε στο πλευρό του Ερπ. Ως Χόλιντεη του Σαββάτου θα μπορούσε να αναδειχτεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο γραμματέας του κόμματος. Όχι  επειδή διαφωνεί επί της ουσίας με τον Μωραΐτη.

Ούτε ο Ανδρουλάκης θα έβλεπε με αρνητικό μάτι την προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό, ότι έχει φιλοδοξίες (και ότι τον σπρώχνει ο Σκανδαλίδης) να διαδεχτεί το Βενιζέλο, δηλαδή να του πάρουν το κόμμα μετά από μια ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές.

Η πρωτοβουλία Μωραϊτη δυσκολεύει τα σχέδια και του Ανδρουλάκη και του Σκανδαλίδη. Αν ο Βενιζέλος χάσει και πέσει τώρα, οι «παπανδρεϊκοί» και ο Μανιάτης που προκάλεσαν τη σύγκρουση θα πάρουν εκ των πραγμάτων τα ηνία, με τη ίδια ατζέντα.

Δεν είναι λοιπόν προς το συμφέρον του Ανδρουλάκη και της ομάδας Σκανδαλίδη που τον στηρίζει, να κερδίσει ο Μωραίτης τη μονομαχία του Σαββάτου. Το θέμα είναι όμως αν 10 μήνες μετά την ανάδειξη του σε γραμματέα, όπου δεν έλαμψε διόλου, ο Ανδρουλάκης εξακολουθεί να ελέγχει όσους τον ψήφισαν.