Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Ο νόμος  3943/2011 ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τις βαριές ποινικές κυρώσεις μέχρι και τριετή ποινή φυλάκισης για όσους δεν εξοφλούν τους φόρους τους αποτελεί απειλή για την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες, ενώ πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως «νόμο που οδηγεί σε αυτοκτονίες».

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπη Παυλόπουλου πρόκειται για έναν νόμο που ουσιαστικά χαρακτηρίζει a priori εγκληματίες όλους τους Έλληνες οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο. 

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο ο νόμος αυτός πέρα από κοινωνικά άδικος είναι και αντισυνταγματικός καθώς δεν εξετάζεται η αδυναμία πληρωμής των φόρων «δεν οφείλεται σε δική του υπαίτια συμπεριφορά, αλλά στην πλήρη ανατροπή της οικονομικής του κατάστασης αποκλειστικώς λόγω της δεινής κρίσης που τον πλήττει και με επίσης αποκλειστική ευθύνη εκείνων που διαχειρίζονται την τύχη της Χώρας». 

Δύο είναι οι λόγοι που κατά τον νομικό κ. Παυλόπουλο ο νόμος αυτός- που αποτελεί θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων φορολογουμένων- πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός: Δεν ενέχει ιδιαίτερη κοινωνική απαξία, όπως οριοθετείται από την συνολική έννοια του εγκλήματος αλλά και από το γεγονός ότι δεν μπορεί ν' αποδοθεί σε υπαιτιότητα του δράστη. 

Χαρακτηριστικό της ανάγκης αλλαγής του νόμου είναι όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Παυλόπουλου το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η εισήγηση του κ. Παυλόπουλου για το θέμα βρήκε ευήκοα ώτα και από πλευράς του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος έκανε λόγο για νόμο όνειδος για την έννομη τάξη που προκαλεί κατάρρευση του νομικού πολιτισμού. 

Οι ίδιοι συνεργάτες υπενθύμιζαν με νόημα πως τον νόμο εισήγαγε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν δεν μπορούσε να στήσει έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μετατοπίζοντας το βάρος στον μικρομεσαίο φορολογούμενο. 

Τότε επινοήθηκε αυτός ο νόμος-φόβητρο των Ελλήνων φορολογούμενων ποινικοποιώντας την αδυναμία πληρωμής των φόρων, νόμο που προεκλογικά η ΝΔ είχε δεσμευτεί πως θα καταργήσει.