Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Θέμα ωρών είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου που θα διαμορφωθεί για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα το οποίο φαίνεται να είναι αποδεκτό και από την τρόικα.

Μάλιστα οι πιο αισιόδοξοι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι μέχρι το απόγευμα το σίριαλ των ΕΑΣ, το οποίο διαδραματίζονταν τους τελευταίους έξι μήνες, τελειώνει αφού προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις των εμπλεκόμενων στην υπόθεση αυτή.

Πηγές του newpost.gr ,οι οποίες υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν πως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση και σημειώνουν ότι πάρθηκε η απόφαση για συγχωνεύσεις μονάδων, πωλήσεις θυγατρικών, χρηματοδότηση, διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα τους και να μην υπάρξει ούτε μία απόλυση, παρά μόνο οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Συγκεκριμένα θα ενσωματωθούν σε ένα τα εργοστάσια γόμωσης των ΕΑΣ που βρίσκονται στην Αττική.

Το ένα από αυτά που εδρεύει στην Ελευσίνα βάζει οριστικό λουκέτο. Ότι υπάρχει από εκεί θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο. Το οικόπεδο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που υπάρχει στην Ελευσίνα και είναι πάνω από 160 στρέμματα παραθαλάσσια θα βγει στο «σφυρί».

Από τα έσοδα αυτά τα 50.000.000 ευρώ θα δοθούν για να πληρωθούν κάποια πρόστιμα που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στην εταιρία για τις κρατικές παρεμβάσεις στα ΕΑΣ και για τον τρόπο που λειτουργούσαν. Αν περισσέψει κάποιο ποσό αυτό θα δοθεί για την ανάπτυξη της εταιρίας.

Το εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό θα παραμείνει ως έχει.

Οι υπόλοιπες μονάδες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που βρίσκονται ανά την Ελλάδα όλη και δεν έχουν σχέση με πυρομαχικά, βγαίνουν και αυτά στο «σφυρί».

Συγκεκριμένα θα πάει για πώληση το εργοστάσιο της Κύμης που φτιάχνει αλεξίσφαιρα γιλέκα και στολές καθώς επίσης και η μεταλλουργική βιομηχανία που διαθέτουν τα ΕΑΣ στα Ιωάννινα και κατασκευάζονται εκεί νομίσματα ενώ γίνεται και επεξεργάζεται χαλκού.

Για τη τελευταία μονάδα ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον να αγορασθεί από κάποιον βιομήχανο που ήδη δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο.

Ότι κέρδος υπάρξει από αυτά θα πάνε σε αποπληρωμή δανείων που βαραίνουν την εταιρία

Οι συνολικοί εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στα ΕΑΣ θα είναι 500 υπάλληλοι. Οι υπόλοιποι 300 θα αποχωρήσουν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με βάση ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που αναμένεται να θεσπίσει η κυβέρνηση.

Τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει ούτε μία απόλυση κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που το έθεσαν ως κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τα ΕΑΣ θα κρατήσουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα και θα χρηματοδοτηθούν άμεσα με 10.000.000 ευρώ προκειμένου να μπουν σε γραμμή παραγωγής οι παραγγελίες του εξωτερικού.