Την ανάγκη να υπάρξει επιτάχυνση στις διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης, τόνισε σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπιών Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος εγκαινίασε τη λειτουργία του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας, που είναι το πρώτο που τίθεται περιφερειακά σε λειτουργία. Η σχετική εκδήλωση έγινε στο Μέγαρο Δικηγόρων, ενώ ο υπουργός εξήρε τη συμβολή του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας στη διαδικασία λειτουργίας του Ινστιτούτου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα καλυφθούν τα κενά δικαστικών υπαλλήλων με την πρόσκληση 200 καινούργιων γραμματέων από τους πίνακες του τελευταίου διαγωνισμού και άλλων 800 που θα προέλθουν από την κινητικότητα καθώς και 800 οι οποίοι θα απασχοληθούν ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Ο κ. Αθανασίου, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών στην πόλη, καθώς, όπως σχολίασε, θα συμβάλει ο θεσμός του διαμεσολαβητή στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων ενώ θα βοηθήσει τους πολίτες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα.

Όπως παρατήρησε ο αρμόδιος υπουργός, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν χρειάζονται τα δικαστήρια και μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαμεσολάβηση, καθώς με το υφιστάμενο καθεστώς που περνάνε όλες οι υποθέσει μέσω των δικαστηρίων, υπάρχουν τρία κακά: πολλές υποθέσεις αργούν να επιλυθούν, η Ελλάδα έχει αρκετές καταδίκες από την Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας ακριβώς των καθυστερήσεων αυτών ενώ αποθαρρύνονται και οι επενδυτές.

Ενώ η ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι ζηλευτή, τόνισε ο υπουργός, από πλευρά ταχύτητας το σύστημα υπολειτουργεί, συνεπώς η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι το ζητούμενο. Μάλιστα συνέδεσε το όλο θέμα και με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, από τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας ότι σε μία εποχή που η χώρα είναι σε κρίση και σταδιακά αποκαθίσταται το κύρος της, η καθιέρωση του διαμεσολαβητή που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Τον υπουργό συνόδευε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νικόλας Κανελλόπουλος.