Την άποψη ότι επαρκούν για την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και καταγραφεί στο μνημόνιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι θα υπάρξουν από την Δευτέρα νέες συζητήσεις με την τρόικα, καθησυχάζοντας, όμως, ότι αν χρειασθεί περαιτέρω προσαρμογή αυτή θα γίνει μέσω επιπλέον μείωσης των δημοσίων δαπανών. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν αυτά που γράφονται για νέα μέτρα της τάξης των 4 δισ. ευρώ, τόνισε ο υπουργός ερωτηθείς για νέο δημοσίευμα που επικαλείται μάλιστα κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του Mega, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones, το οποίο επικαλείτο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ με τον προϋπολογισμό του 2011.

«Μόνο περικοπές δαπανών συζητάμε»

Σε ερώτηση, αν θα ζητηθούν νέα μέτρα από την πλευρά των εκπροσώπων της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) με τους οποίους θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, εν όψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή και της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πιστεύει πως αρκούν τα μέτρα συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το Μνημόνιο.

Πρόσθεσε ότι «βέβαια θα υπάρξει συζήτηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας» και ότι σε περίπτωση που χρειασθούν να γίνουν κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, αυτές θα αφορούν μόνο στο σκέλος της μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη μείωση των δαπανών για επιχορηγήσεις στις Δημόσιες Επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ).

«Μελετάμε μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις», επαναλαμβάνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα όσα γράφονται για πρόσθετα μέτρα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

«Δεν θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ»

Στην ερώτηση, αν θα υπάρξουν περικοπές και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ο Υπουργός ανέφερε ότι για κάθε Δημόσια Επιχείρηση θα υπάρξει σχέδιο αναδιάρθρωσής της, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μια, ώστε να μη συνεχισθούν τα ελλείμματα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχουν.

Ο στόχος είναι να μη θιγούν οι εργαζόμενοι και να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, είπε ο υπουργός.

Απαντώντας δε σε ερώτηση, αν θα υπάρξουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός είπε ότι είναι φυσικό στο τέλος της διαδικασίας της αναδιάρθρωσής τους, οι ΔΕΚΟ να έχουν λιγότερο προσωπικό, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα γίνει με απολύσεις προσωπικού, αλλά με μετατάξεις, με τη συνταξιοδότηση προσωπικού και, ως τελευταία λύση, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας.

Όσον αφορά τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα εφαρμοστεί η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου για μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών του συντελεστή 11% στο συντελεστή 23%, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Δεν πέσαμε καθόλου έξω»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί αποτυχίας του εφαρμοζόμενου προγράμματος, τόνισε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν έχει «πέσει καθόλου έξω», τονίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πλησιάσει φέτος το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του 6% του ΑΕΠ και σε απόλυτα ποσά θα είναι μεγαλύτερη από 14 δισ. ευρώ.

Η ΝΔ, είπε, είχε πει ότι το έλλειμμα το 2009 θα ήταν 10 δισ. ευρώ και τελικά ήταν 35 δισ. ευρώ, και εμείς το μειώνουμε στα 20 δισ. ευρώ. Κάναμε, είπε, περισσότερα από όσα είχαμε δεσμευτεί για τη μείωση του ελλείμματος.

Τέλος, σε ερώτηση, αν ισχύει η δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο -ότι αν χρειασθεί να ληφθούν νέα μέτρα δεν θα είναι αυτός ο υπουργός που θα τα λάβει- ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι οι Έλληνες πολίτες και ο πρωθυπουργός θα κρίνουν κατά πόσο η μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 14 δισ. ευρώ είναι μια επιτυχημένη πολιτική.