Για το αυριανό Eurogroup παραπέμπονται οι οριστικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Χωρίς συμφωνία αποχωρούν οι δανειστές και για το θέμα των πλειστηριασμών.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε πάει για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δεν υπάρχει οριστική συμφωνία.

«Θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup και θα ξέρουμε αύριο το βράδυ. Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να την πάρουμε τη δόση αύριο» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας Στουρνάρας. Σε ερώτηση εάν υπάρχει συμφωνία για τους πλειστηριασμούς ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Υπάρχει πρόοδος».

Στο Eurogroup οι αποφάσεις για τα ΕΑΣ

Μετά το τέλος της βραδινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν υποστήριξε ότι «επετεύχθη κάποια πρόοδος» στο θέμα των ΕΑΣ, και συμπλήρωσε πως η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο. 

Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για συμφωνία πριν από το Eurogroup της Τρίτης.

Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, συντάσσουν την κρίσιμη έκθεση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), που θα καταθέσει το πρωί η τριμερής στην ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euro-working Group). Με βάση αυτή την έκθεση, το EWG θα εισηγηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την εκταμίευση ή παρακράτηση της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, θα διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος, με το πρώτο να «φορτώνεται» τις παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις και να κλείνει. Το στρατιωτικό σκέλος θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό προσανατολισμό για ένα μεταβατικό διάστημα.

Δίχως συμφωνία για πλειστηριασμούς – Στο τραπέζι «πάγωμα» με ΠΝΠ

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας (το καθεστώς προστασίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου), κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την απογευματινή συνάντηση με την τρόικα – μίας και η βραδινή τελικά δεν πραγματοποιήθηκε- δήλωσε ότι «υπήρξε κάποια περαιτέρω προσέγγιση, περιορίστηκαν οι διαφορές, ήρθε αρκετά προς την πλευρά μας η τρόικα. Θα συνεχιστούν οι συνεννοήσεις και με την τρόικα (μέσω e- mails και τηλεφωνικά) και σε κυβερνητικό επίπεδο».

Η κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει (ακόμη και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - αν, και όπως αναφέρουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν την προτιμούν) τη ρύθμιση για ένα έτος, με την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων (εισοδηματικά- περιουσιακά, αντικειμενικές αξίες, ύψος δόσης). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, «αυτό που ενδιαφέρει την τρόικα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, είναι η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος».

Για τον ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση επιθυμεί να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή 13%, του οποίου η πιλοτική εφαρμογή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Στις αρχές Ιανουαρίου η επιστροφή της τρόικας

Η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, για να ανοίξουν τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 (στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι υστερήσεις στα έσοδα από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα), του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, κ.ά.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι κατά τις νέες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Απέκλεισε δε, εκ νέου κατηγορηματικά, να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και αυξήσεις φόρων. 

Οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ (το 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).