Πλήρη ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την ολοκλήρωση του ταδιδιού και των επαφών που είχε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Τελ-Αβίβ. Τον υπουργός συνόδευε, όχι τυχαία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος

Στη διάρκεια της 24ωρης παραμονής του στο Ισραήλ, ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres και  με τον ομόλογό του Mose Ya’alon

Σε δήλωσή του εκεί , ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας  αφού υπογράμμισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών δεν περιορίζεται μόνο στην άμυνα αλλά επεκτείνεται, στις επενδύσεις , στην ενέργεια και γενικότερα στην οικονομία, είπε: «Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι δύο χώρες οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως σταθεροί παράγοντες σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εδραιώσει άριστες σχέσεις τις οποίες έχουμε αναβαθμίσει και βαδίζουμε μαζί σε αυτή την πορεία προς την ειρήνη, τη φιλία, τις καλές σχέσεις γειτονίας και την αλληλεγγύη. Δεδομένης της νέας πραγματικότητας την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είμαστε πλέον αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά».  

Με δεδομένο ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά αυτές τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ και ειδικότερα του υπουργού Εθνικής Άμυνας της χώρας μας , τόνισε πως «στον τομέα της Άμυνας, όπως είχα τονίσει στην προηγούμενη θητεία μου, όταν πριν από δύο χρόνια με είχε επισκεφθεί ο Ehud Barak στην Αθήνα, αυτή η στρατηγική συνεργασία δεν συνιστά απειλή για κανέναν. Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα.  Αυτό είναι κάτι που μας φέρνει πιο κοντά. Επιθυμία και των δύο είναι να συνεργαστούμε, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και τεχνογνωσία. Αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης, με τις κοινές ασκήσεις, στέλνουμε  το μήνυμα ότι θέλουμε να συνεργαστούμε στο όνομα αυτών των στόχων». 

Τέλος ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τον Ισραηλινό όμόλογό του να επισκεφτεί τη χώρα μας και να του ανταποδώσει την θερμή φιλοξενία που είχε στο Τελ-Αβίβ. 

Από την πλευρά του ο Mose Ya’alon πρόσθεσε: «θεωρούμε ότι η στρατηγική σχέση που έχει εδραιωθεί μεταξύ των χωρών μας δεν τίθεται εναντίον κανενός, αλλά εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. 

Σήμερα θα συζητήσουμε τις αμυντικές μας σχέσεις και άλλους τομείς της οικονομίας, όπου πολλά θα πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή». 

Τέλος ο  κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε  τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ και εξήρε τον ρόλο του Πατριαρχείου, ως παράγοντα συνεννόησης και γέφυρα επικοινωνίας λαών και θρησκειών και ως διαρκούς πρέσβη του Οικουμενικού Ελληνισμού. 

Γ.Κοκ.