Ματαιώθηκε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Μπακού έπειτα από τη βλάβη που σημειώθηκε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Η δοκιμαστική πτήση, που έγινε μετά τον έλεγχο, έδειξε ότι το αεροσκάφος Legacy δεν είναι ασφαλές, ενώ δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετάβασης της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Μπακού.Ο κ. Σαμαράς στις 8 περίπου το βράδυ,αποχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου όπου και θα ενημερωθεί αργότερα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τα άλλα δύο κυβερνητικά αεροσκάφη είναι εκτός ενεργούς υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, το δεύτερο κυβερνητικό αεροσκάφος Embraer είναι σε προγραμματισμένη συντήρηση ενώ το τρίτο το Gulfstream είναι εν αναμονή για να πάει σε ετήσια συντήρηση. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ένα τέταρτο μετά την απογείωσή του για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού εμφάνισε βλάβη ενώ πετούσε πάνω από τα Μέθανα. Συγκεκριμένα η ένδειξη βλάβης στα όργανα ελέγχου ενημέρωνε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους ότι δεν λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε τα αεροδυναμικά βοηθήματα για την απογείωση και την προσγείωση (φλαπς).

Το αεροσκάφος επέστρεψε αμέσως στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και μετά τους ελέγχους, η δοκιμαστική πτήση έδειξε τελικά ότι το αεροσκάφος δεν είναι ασφαλές.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει στην εκδήλωση υπογραφής της έναρξης του Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP και του κοιτάσματος «Σαχ Ντενίζ 2».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένονταν να υπογραφεί και η συμφωνία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ μεταξύ του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου και του Προέδρου της Socar κ. Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ, παρουσία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ και του Έλληνα Πρωθυπουργού.