current views are: 1

16 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση18:41

Τις σοβαρές επιπτώσεις του ουκρανικού ζητήματος υπογράμμισε ο Βενιζέλος

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δημοσίευση 18:41’
αρθρο-newpost

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο επίκεντρο της πρωινής συνεδρίασης του Συμβουλίου βρέθηκαν τα επόμενα βήματα στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κατάσταση στη Συρία, στο Λίβανο και στη Μ. Ανατολή σε συνδυασμό με την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο κ. Βενιζέλος, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο, ο οποίος υφίσταται τις δραματικές συνέπειες του πολέμου και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, και ζήτησε να προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια πιο συγκεκριμένη και πρακτική στρατηγική, προκειμένου να διευκολυνθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ορισμού της νέας κυβέρνησης του Λιβάνου, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς την ύπαρξη κυβέρνησης δεν μπορεί να διασφαλισθεί η σταθερότητα της χώρας και της περιοχής.

Στη συνέχεια, συζητήθηκε η Ανατολική Εταιρική Σχέση με βάση και τα όσα προέκυψαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους και μετά από αυτήν, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Η συνάντηση επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα ευρωπαϊκού και διμερούς ενδιαφέροντος, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, μέχρι την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τα ζητήματα ενέργειας, στη βάση των τελευταίων ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον σχεδιαζόμενο αγωγό South Stream. Μεγάλο μέρος των συζητήσεων απασχόλησε το ζήτημα της Ουκρανίας και το μέλλον της Εταιρικής Σχέσης σε συνδυασμό και με άλλες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ε.Ε. με άλλες χώρες.

Στην παρέμβαση του κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο κ Βενιζέλος αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία με την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η σχέση με τη Ρωσία ή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ο πιθανός ρόλος του ΔΝΤ. Συνεπώς, η ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μπορεί να έχει πολύ σοβαρές διεθνοπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να καταστεί ακόμα πιο εντατική και αποτελεσματική η συνεργασία Ε.Ε. και Ρωσίας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής πτυχής της κρίσης στη Συρία, με συγκεκριμένο παράδειγμα την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, μνημείων, ιδρυμάτων και θεσμών.

Στην απογευματινή συνεδρίαση, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ασχολήθηκε με θέματα Δυτικών Βαλκάνιων. Κατά την παρέμβαση του, ο κ. Βενιζέλος, ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε από τη χώρα μας, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, καθώς μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να διευκολύνει και να επιταχύνει το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας και να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική για τη Σερβία και το Κόσοβο.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας συνιστά στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης των δυο χωρών, την οποία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Τίρανα.

Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ Βενιζέλος παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στο πνεύμα της παρουσίασής που είχε κάνει πρόσφατα στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το θέμα της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί αναλυτικότερα στο αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Βενιζέλος.
 


σχετικα αρθρα