Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Την πολιτική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει, απόψε, ο Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί ήδη από τον περασμένου Ιούλιο και θεωρείται κρίσιμο για την ταμειακή ροή ενόψει και της λήξης τίτλων τις επόμενες εβδομάδες.

Οι χθεσινές πολύωρες διαβουλεύσεις των Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη και Φώφης Γεννηματά με την τρόικα έληξαν χωρίς τη σαφή θετική είδηση, τουλάχιστον στο ζήτημα των ΕΑΣ, που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά.

Η τρόικα εξακολουθεί να διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις για την ελληνική πρόταση που προβλέπει τη διατήρηση τριών, τελικά, βιομηχανικών μονάδων των ΕΑΣ και την απομάκρυνση προσωπικού μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου και η χθεσινή μακρά σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένετο να διαμορφώσουν την έκθεσή τους για τους υπουργούς της Ευρωζώνης ενώ και η ελληνική πλευρά θα έστελνε τις πρώτες πρωινές ώρες την τελική της θέση, προκειμένου να ενημερωθούν οι ομόλογοι του κ. Στουρνάρα.

Παρά την ευφορία που υπήρξε τα προηγούμενα 24ώρα για... βέβαιη συμφωνία επί της ανασυγκρότησης των ΕΑΣ, αυτή τελικά δεν «κλείδωσε», όπως διεφάνη από νωρίς χθες το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτή τη συνάντηση φαίνεται ότι «ερρίφθη ο κύβος» για την τελική ελληνική θέση και είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αμετακίνητη έναντι της τρόικας δεν ήταν μόνον η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά αλλά και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

Πλέον η Αθήνα προσδοκά σε μία πολιτική απόφαση, την οποία θα επιδιώξει παρασκηνιακώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε ανοικτή γραμμή με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, προκειμένου να εκταμιευτεί το ένα δισ. της δόσης του Ιουλίου, να υπάρξει εικόνα σχετικής απεμπλοκής των διαπραγματεύσεων και τα δύσκολα να παραπεμφθούν τον Ιανουάριο.

Σε αυτά περιλαμβάνεται, κατ' εξοχήν, η νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς. Η τρόικα έμεινε αμετακίνητη στη θέση ότι η οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να αφορά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 110.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στο (πολύ χαμηλό) επίπεδο των 12.000 – 13.000 ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, θέτει τον πήχη της αντικειμενικής αξίας στο επίπεδο των 180.000 – 200.000 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα σε διπλάσια επίπεδα αυτού της τρόικας, δηλαδή περί τις 25.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι η ισχύουσα προστασία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει λίαν συντόμως, κατά πάσα πιθανότητα με τροπολογία που θα έρθει στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων που ήδη βρίσκεται στη Βουλή.

Τα νέα όρια προστασίας θα αφορούν το 2014 καθώς από το 2015 καταργείται η οποιαδήποτε οριζόντια εξαίρεση από πλειστηριασμούς και δημιουργείται ένα νέο σύστημα διαμεσολάβησης, παράλληλα με την προστασία που παρέχει, μέσω δικαστικών αποφάσεων, ο νόμος Κατσέλη.

Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκονται από χθες ήδη σε ανοικτή γραμμή προκειμένου να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο που μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους βουλευτές των δύο κομμάτων, οι οποίοι ήδη διατυπώνουν ενστάσεις για το φόρο ακινήτων και θα προτιμούσαν την... απλή παράταση του σημερινού καθεστώτος ευρύτατης προστασίας της Α' κατοικίας από πλειστηριασμούς για ένα ακόμη έτος.

Ως προς το ΦΠΑ, που επίσης αποτελεί ανοικτό μέτωπο, η τρόικα εμμένει ότι η μείωση στην εστίαση δεν απέδωσε και ζητά να επανέλθει στο 23%. Προϋπολογίζει, δε, απώλειες ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από την ενδεχόμενη παράταση του μέτρου. Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και για το 2014 ενώ ο τρόπος κάλυψης της τρύπας που θα προκληθεί θα αναζητηθεί κατά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, τον Ιανουάριο.

Πάντως, ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, κρίνοντας και από τη στάση των ελεγκτών τις τελευταίες ημέρες, θεωρούν ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο ο επόμενος και, εν πολλοίς, τελικός κύκλος διαπραγμάτευσης με την τρόικα να παραταθεί επί μακρόν και πάντως μέχρι τον Απρίλιο όταν στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος και άρα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.