Γράφει ο Φάιδωνας Παλαιολόγος

Αίσθημα ανακούφισης χαρακτηρίζει στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου.

Η σχεδόν καθολική αποδοχή που εκφράστηκε στο ποσοστό της επανεκλογής του Φώτη Κουβέλη στην προεδρία του κόμματος, επιτρέπει σε στελέχη που βρίσκονται κοντά στις απόψεις του προέδρου να κάνουν λόγο «για δικαίωση της γραμμής που με συνέπεια έχουμε ακολουθήσει».

Αυτό σημαίνει ότι στο χώρο της Κεντροαριστεράς η ΔΗΜΑΡ ευελπιστεί να εμφανισθεί ως ο ισχυρός πόλος, ξεπερνώντας από αριστερά την κίνηση των «58», και να σηματοδοτήσει η ίδια τις όποιες εξελίξεις στο μέλλον. 

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι πλέον «ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να αγνοήσει τις προτάσεις μας και να αρκεστεί σε κινήσεις περιθωριακές και λόγω παρελθόντος ναρκοθετημένες», άποψη που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι στο εγγύς μέλλον οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και τις διάφορες κινήσεις, απλά «θα παρακολουθούνται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είμαστε επιρρεπείς στις όποιες προτάσεις».

Όμως το εσωκομματικό τοπίο «σκιάζεται» από κινήσεις στελεχών που δείχνουν μια τάση αυτονόμησης (για να μην πούμε αποχώρησης), την επαύριο του συνεδρίου.

Οι ξεχωριστές λίστες, οι υπόγειες σταυροδοτήσεις για να μην «ηττηθούν» προβεβλημένα μέχρι χθες στελέχη, δείχνουν ότι «κάποιοι» ήδη σκέπτονται την έξοδο. Αν αυτή πραγματοποιηθεί «συναινετικά» ή όχι θα φανεί στο μέλλον, όμως όλα δείχνουν ότι η απόφαση είναι ειλημμένη.

Εκτός απο τους «9» (μεταξύ των οποίων οι Στ. Λιβαδάς, Γ. Αντωνίου, Μ. Διόγος, Σ. Κουρουζίδης, Τ. Σιαμαντά), οι συζητήσεις μεταξύ στελεχών που δεν στήριξαν τις επιλογές της προεδρικής ομάδας, έχουν αρχίσει και οι μετακινήσεις θα κινηθούν θα εκτείνονται από το «ευρωπαϊκό κόμμα»(!), μέχρι τους «58» και γιατί όχι και το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρά την επιστολή συγχαρητηρίων που απέστειλε στον Φ. Κουβέλη και στην οποία αναφέρει ότι «εγώ θα συνεχίσω να είμαι ενωτικός, αλλά θα μας κρίνει η κοινωνία» δείχνει τον εκνευρισμό της Χαριλάου Τρικούπη.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η ηγεσία του κόμματος κινδυνεύει να πλαγιοκοπηθεί τόσο απο τη ΔΗΜΑΡ, όσο και απο τους «58», χωρίς να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, εξαιτίας της συμμετοχής της στην κυβέρνηση.

Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες περί συμπόρευσης με τη ΔΗΜΑΡ των Π. Μπεγλίτη, Μαριλένας Κοππά και Σπ. Δανέλλη, τότε το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ θα «βαρύνει» αρκετά συνυπολογιζόμενου και του μετώπου με τους «παπανδρεϊκούς».

Ισως για αυτό ο Ευαγ. Βενιζέλος προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει την εισήγησή του στη κεντρική επιτροπή του Σαββάτου σε ψηφοφορία, θέτοντας ο ίδιος επι της ουσίας ζήτημα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, και προκαλώντας «όποιον επιθυμεί να θέσει θέμα ηγεσίας».

Το να θα υπάρξουν μέλη της κεντρικής επιτροπής τα οποία θα οδηγήσουν στα άκρα την αντιπαράθεση, μένει να αποδειχτεί, εκείνο όμως που έχει σημασία όπως έλεγε στέλεχος του κόμματος «μέχρι πότε θα παίζουμε το κρυφτούλι με την κοινωνία, αν είναι να καταστραφούμε για να σώσουμε τον Σαμαρά τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας».