current views are: 1

17 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:41

Οι «δουλειές» της τρόικας με εταιρείες συμβούλων στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ

Επιμένει και επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των αμοιβών των εταιρειών που έπαιξαν συμβουλευτικό ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια που η χώρα βρίσκεται δέσμια των απαιτήσεων  της τρόικας ζητώντας να μάθει τον τρόπο που επελέγησαν αυτές αλλά και τις αμοιβές που έχουν πάρει.

Δημοσίευση 05:41’
αρθρο-newpost

Επιμένει και επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των αμοιβών των εταιρειών που έπαιξαν συμβουλευτικό ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια που η χώρα βρίσκεται δέσμια των απαιτήσεων  της τρόικας ζητώντας να μάθει τον τρόπο που επελέγησαν αυτές αλλά και τις αμοιβές που έχουν πάρει.

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Επιμένει και επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των αμοιβών των εταιρειών που έπαιξαν συμβουλευτικό ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια που η χώρα βρίσκεται δέσμια των απαιτήσεων  της τρόικας ζητώντας να μάθει τον τρόπο που επελέγησαν αυτές αλλά και τις αμοιβές που έχουν πάρει.

Mε αφορμή το δημοσίευμα του EU Οbserver σχετικά με τις υπέρογκες αμοιβαίες εταιρειών που προσέφεραν χρηματοοικονομικές συμβουλές σε χώρες που βρίσκονται υπό το καθεστώς των μνημονίων τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνονται δικαιωμένα για την ανάδειξη του θέματος και επισημαίνουν ότι «το δημοσίευμα αναφέρεται στις αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρίες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου, εκθέτει ανεπανόρθωτα την τρόικα, αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, συνιστώντας ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Κύπρο εξαρτώνται από το μέγεθος της εκκαθάρισης των κυπριακών τραπεζών, αποκαλύπτει την «αντικειμενικότητα» των ερευνών και την «ανεξαρτησία» αυτών των εταιριών. Από τον πίνακα αυτό διαπιστώνεται ότι η δαπάνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα  χρόνια των μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με τα ιλιγγιώδη ποσά (1,2 δις) που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Όπως είχαμε επισημάνει, η δαπάνη αυτή είχε υπερδιπλασιαστεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012 , εγείροντας ποικίλα ερωτήματα τόσο για τις σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την αύξηση, όσο και για αυτές καθεαυτές τις διαδικασίες ανάθεσης, τα κριτήρια και τη διαφάνειά τους.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να φέρει στον έλεγχο της βουλής όλες τις σχετικές συμφωνίες και να εξηγήσει που πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών και πως  το συμφέρον τους διασφαλίζεται από τέτοιου είδους μελέτες, ανατιθέμενες σε εταιρίες που από ότι φαίνεται δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και ανεξαρτησίας».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι θα επιμείνουν στο να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από τον υπουργείο οικονομικών αλλιώς μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων σκοπεύουν να ερευνήσουν εταιρείες και συμφωνητικά προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια.


σχετικα αρθρα