Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο ακανθώδες ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να νομοθετήσει μονομερώς ώστε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία.

«Αγκάθι» στη συμφωνία με την τρόικα παραμένουν τα κριτήρια καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν αμετακίνητοι στην άποψη πως η οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να αφορά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 110.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στο (πολύ χαμηλό) επίπεδο των 12.000 – 13.000 ευρώ.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση θέτει τον πήχη της αντικειμενικής αξίας στο επίπεδο των 180.000 – 200.000 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα σε διπλάσια επίπεδα αυτού της τρόικας, δηλαδή περί τις 25.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως άλλωστε ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί και η σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι στη ρύθμιση θα υπάρχουν τρία κριτήρια, η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, το εισόδημά του και μία μίνιμουμ καταβολή της οφειλής.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πότε θα κατατεθεί η ρύθμιση καθώς από το ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν πως θα πρέπει να έχει ενημερωθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για να στηριχθεί από τους βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη.

Ταυτόχρονα, από την κυβέρνηση αναμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup προτού προχωρήσουν σε μονομερή ενέργεια καθώς επιθυμούν να έχουν μία πλήρη εικόνα για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

Ερωτηματικό αποτελεί, επίσης, εάν η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς θα κατατεθεί την Τετάρτη δεδομένο ότι για αύριο είναι προγραμματισμένη και η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Και μπορεί η εν λόγω «σύμπτωση»- σε περίπτωση που οι πλειστηριασμοί φτάσουν στη Βουλή αύριο, να συμφέρει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς το κοινοβουλευτικό βάρος θα πέσει στην προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν είναι βέβαιο ωστόσο, το πώς θα αντιδράσουν οι γαλάζιοι βουλευτές που ήδη έχουν ενοχληθεί από την στήριξη που παρέχεται στον κ. Βενιζέλο για τον συγκεκριμένο ζήτημα.